Četvrtak, 22 Srpanj 2021 12:28

Posjet predstavnika Ministarstva za pitanja branitelja/boraca Hercegovačko-neretvanske županije Metkoviću

U organizaciji Referalnog centra Ministarstva hrvatskih branitelja, Modro zelene zadruge i Zajednice braniteljskih zadruga (ZBZ), u Metkoviću se 21. srpnja 2021. održao radni posjet Ministarstva za pitanja branitelja/boraca Hercegovačko-neretvanske županije, vezan za „Protokol/Sporazum o obrazovnoj, znanstveno-istraživačkoj, stručnoj i tehničkoj suradnji na razvoju poduzetništva branitelja/boraca, braniteljskih zadruga, udruga branitelja/boraca“ potpisanog između ZBZ i navedenog Ministarstva.
Naime, Sporazum je potpisan 2018. s ciljem zajedničkog napredovanja i suradnje u kreiranju, pripremi i realizaciji različitih projekata, akcija i programa, a sve u svrhu razvitka i podizanja kvalitete života branitelja i članova njihovih obitelji, vezano za cjeloživotno obrazovanje s naglaskom na (društveno) poduzetništvo, te razvitak gospodarstva i poduzetničkih potencijala branitelja/boraca, braniteljskih zadruga i udruga branitelja.
Posjet predstavnika navedenog Ministarstva Metkoviću uključio je Izvješće o provedbi sporazuma o suradnji koji je predstavio predsjednik Zajednice braniteljskih zadruga Mijo Vukušić, kao i predavanje na temu „Financiranja projekata braniteljskih zadruga sredstvima fondova EU (Europski socijalni fond, ESF) gdje je voditelj Referalnog centra MHB, mr.sc. Nebojša Jerković, govorio o društvenom poduzetništvu i kao primjer uzeo projekt „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“ Zajednice braniteljskih zadruga kojeg sufinancira EU putem ESF-a. Također, spomenuo je i Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za razdoblje od 2021. do 2023. Vlade RH kojim će se poticati cjeloživotno obrazovanje, zapošljavanje i zadružno poduzetništvo navedene ranjive skupine.
Sudionici radnog posjeta zatim su, u svrhu uvida u rad, posjetili suradnike Zajednice braniteljskih zadruga, odnosno, proizvodne pogone zadruga hrvatskih branitelja i OPG-ova na području delte Neretve - BZ Modro zelena zadruge iz Kule Norinske, BZ Goračići i BZ Neretva Citrus iz Opuzena, BZ Prokopica iz Otrić Seoca i BZ Sveti Ivan iz Blaca.
Posjetili su i ured podružnice Zajednice braniteljskih zadruga i ured Modro zelene zadruge u Metkoviću. Naime, jedna od aktivnosti vezanih za suradnju bilo je i sudjelovanje Zajednice braniteljskih zadruga sa njenim suradničkim zadrugama na 4. Sajmu braniteljskih-boračkih zadruga u HNŽ/K, održanom u Mostaru 10. lipnja, u organizaciji Ministarstva za pitanja branitelja/boraca HNŽ. Tada se, zainteresiranima predstavio projekt „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“ te Braniteljska socijalno-radna zadruga Eko Narona, BZ „Sveti Ivan“, BZ Modro zelena, BZ Prokopoca te BZ Goračići. Predstavnici Ministarstva za pitanja branitelja/boraca HNŽ u Metkoviću su navedenim zadrugama uručili zahvalnice te su se razmijenili prigodni pokloni, vezane za sa daljnju suradnju i društveno poduzetništvo.Također, u sklopu Sporazuma najavila se suradnja Ministarstva za pitanja branitelja/boraca HNŽ i ZBZ u svrhu prodaje braniteljskih proizvoda, što će pomoći daljnjem razvoju braniteljskih poduzetničkih aktivnosti u Hrvatskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.
Dio aktivnosti ostvarit će se i zahvaljujući projektu „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“, UP.02.3.1.03.0021, kojim se osnažuje poslovanje ZBZ i njenih suradnika. Provodi se na poziv „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje je posredničko tijelo razine 1. Posredničko tijelo razine 2 je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Projekt je vrijedan 1.108.497,50 kuna, za što je ZBZ dobila bespovratna sredstva – u iznosu od 85% projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok ga je u iznosu od 15% sufinancirala Republika Hrvatska iz državnog proračuna – i to u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”

Lenta s izjavama

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja