Nedjelja, 18 Srpanj 2021 12:22

‘Bit će još biskupa iz hrvatskog Nazareta…‘

Tim riječima su novinare Slobodne Dalmacije dočekali mještani na Mliništu, selu na rubu neretvanske doline koje pripada župi Vidonje, a administrativno je središte male općine Zažablje. Najmanje u Neretvi i Dalmaciji, ali najbogatije po svećenicima i časnim sestrama, kojih iz ovoga kraja ima više od stotinu.

Prostor je to koji je dao i tri (nad)biskupa, aktualnog splitsko-makarskog mons. Marina Barišića, zatim Martina Vidovića, naslovnog nadbiskupa ninskog i bivšeg papinskog nuncija u Bjelorusiji, te mons. Ranka Vidovića, “friškog” hvarsko-bračko-viškog biskupa.

– Svjetsko je čudo da mala sredina poput Mliništa Crkvi dadne tri biskupa – reći će mnogi vjernici koji župu Vidonje, bez imalo pretjerivanja, često nazivaju i hrvatskim Nazaretom, jer je Crkvi dala četrdesetak svećenika te osamdesetak redovnica u raznim zajednicama.

Zažapci su ponosni na svoje svećenike i biskupe, ali i na svoj vidonjski govor, koji je proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom. U čemu je tajna velikog broja duhovnih zvanja u župi koja se iz nekad vrlo napučenog mjesta Vidonje, smještenog u brdima s istočne strane najveće hrvatske delte, “spustila” na rub Neretve? Na to pitanje nije teško odgovoriti, pogotovo kad se zna koliko su tamošnji ljudi privrženi vjeri i Katoličkoj crkvi.Mole se Bogu, nedjeljom idu na misu, blagdanima ne rade u polju. Dovoljno je reći da su sve svoje poslove započinjali s riječima “Bože, pomozi” i “U Božje ruke”. Živjeli su puninu vjere, što je rezultiralo velikim brojem duhovnih zvanja, svećenika i još više časnih sestara.

No, novo vrijeme donosi i nove običaje. Danas mladi odlaze trbuhom za kruhom, neki po Hrvatskoj, a neki čak i do daleke Irske i zemalja zapadne Europe. Svećenika je sve manje, ali aktualni župnik, don Mladen Margeta, s više od 40 godina staža po dalmatinskim župama, ne žali se.

Više možete pročitati na portalu Slobodne Dalmacije.

Piše: Stanislav Soldo /SD

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja