Srijeda, 09 Lipanj 2021 22:09

Ćukavica – Dubrovačko primorje

Istraživanja ćukavice-Burhinus oedicnemus Bariša Ilić nastavio je  na širem području Dubrovačko neretvanske županije nakon pronalaska ćukavice u delti Neretve. Dana 03.06.21. uputio  se na Lisačke rudine i na tri odabrane plohe pokušavao naći ćukavicu.  područje automobilom budući se ptica manje boji automobila može se prići bliže i uočiti pticu što zbog izgleda i stapanja sa okolišem predstavlja problem. Na drugoj odabranoj plohi uočena je jedinka koja se polako udaljavala od automobila. Drugu pticu nisam uočio. Nakon obilaska treće plohe vraća se na tu poziciju da provjeri ponovo. Dolaskom na plohu u blizini prvog opažanja uzlijeću obadvije jedinke što bi moglo značiti da su mladi u blizini, a datum ide tome u prilog. U idućem obilasku dolazi pred večer i vabom istražujem da li na ostale dvije plohe možda ima još ptica. Na prvoj plohi bez uspjeha ali na drugoj plohi odmah nakon puštanja vaba nadlijeću dvije ptice uz glasno javljanje i slijeću niti 20 metara od mene i kad su sletjele nisu se više javljale. Pokušao je promatrati da li možda dođu bliže na vab ali nije ih uočio.
Misli da je par koji je prvi uočio imao uredno gniježđenje prema opažanju na terenu, a druge dvije ptice na drugoj poziciji daju nadu da možda i one gnijezde. Više ćemo znati dogodine kad misli temeljito istražiti to područje ali ranije nego ove godine. Ovim nalazima smo proširili areol gniježđenja ćukavice od okolice Šibenika što smo već u prošlom javljanju spomenuli pa evo gotovo do Dubrovnika.

Piše : Bariša Ilić-Brkata sjenica

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja