Srijeda, 09 Lipanj 2021 11:42

Arhivski sabirni centar Metković-Opuzen-Ploče: Međunarodni je dan arhiva

Ove godine ga obilježavamo Virtualnom izložbom "Razglednice hrvatskih gradova i mjesta između dva svjetska rata - izbor iz osobnog fonda Andrije Ključe".

Izložba je svojevrstan vremeplov koji nam otkriva izgled ulica, trgova, važnih građevina i arhitektonskih cjelina naših gradova i mjesta u jednom specifičnom vremenskom razdoblju. Bilo je to vrijeme razglednica kao nezamjenjivoga medija komunikacije kojemu su nakladnici posvećivali osobitu pažnju. Osim što nam donose upečatljive fotografije i crteže, razglednice iz osobnoga fonda Andrije Ključe istovremeno plijene i svojim poleđinama na kojima otkrivamo rodbinske i prijateljske veze Opuzenca Andrije Ključe, aktivnoga sudionika društvenog života u dolini Neretve tih godina. Poruke koje iščitavamo kratke su i jezgrovite, ali u isto vrijeme tople i duhovite te često progovaraju jezikom koji rijetki još pamte ili kojim se koriste.
Izložba se može pogledati na adresi:
Još jednom zahvaljujemo Mladenu Ključi iz Podgradine na donaciji osobnog fonda svog prastirca Andrije Ključe koji nam sa oko 450 razglednica, 150 fotografija, te 350 knjiga daje pogled na život i odnose u dolini Neretve u prvoj polovici 20-og stoljeća.

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja