Srijeda, 02 Lipanj 2021 07:45

Jozo Ćužić - Štruva svoj život posvetio je nogometu

Jozo Ćužić - Štruva, je rođen je 2. listopada 1952. godine u Metkoviću. Više od pola stoljeća je u nogometu, prvo kao igrač, a zatim kao trener. Kao najbolji je strijelac Dalmacije 1986. godine dobitnik Zlatne kopačke. Dobitnik je Nagrade Zajednice športa Dubrovačko-neretvanske županije za životno djelo za 2019. godinu. Grad Metković mu je 2020. godine dodijelio nagradu Ždral za iznimna postignuća u sportu.

Jozo, kad ste i u kojem klubu počeli igrati nogomet?

Počeo je igrati nogomet davne 1960. godine za Neretvu. Išao sam u drugi razred osnovne škole. Tada smo mi kao djeca imali trening samo nedjeljom. Kao pionir Neretve osvojio sam prvenstvo Dalmacije, te drugo mjesto na prvenstvu Hrvatske.

Kad počinjete igrati kao senior?

Postao sam seniorski igrač Neretve 1967. godine. 1968. prvi put sam zaigrao u prvom timu Neretve protiv Zagreba i izjednačio sam u zadnjoj minuti na 1:1.

Koliko dugo ste igrali za NK Neretvu?

U NK Neretvi ostajem 25 godina. Iza toga prelazim u ONK Metković.

Na kojoj ste poziciji igrali?

Nosio sam broj 10, igrao sam veznog igrača.

U ONK Metkoviću bili ste igrač i trener?

Dugogodišnji sam igrač ONK Metkovića, a kao trener vodio sam sve selekcije ONK Metkovića.

Za vrijeme Domovinskog rata imali ste tragediju?

Otac mi je poginuo 3. svibnja 1992. godine za vrijeme Domovinskog rata uslijed granatiranja Metkovića. Bio sam potresen. Puno mi je pomoglo što je tadašnja vlast dala zadatak da ponovno pokrenem ONK Metković. Početkom srpnja. 1992. osnivamo prvi tim, juniore i kadete. Već 1. rujna počeli smo se natjecati. Svojom upornošću tijekom Domovinskog rata održao sam klub na životu.

Ovaj nogometni teren zovu Štruvino. Je li dobilo ime po vama?

Jest. Provodio sam dnevno više od 5 sati na terenu ONK Metkovića. To je moja ljubav i život. Tako da je je ostalo u narodu i sad se kaže da igraju na Štruvinu.

Igrali ste nogomet i u Sloveniji?

Za vrijeme služenja vojnog roka 1975. godine igrao sam za Tabor Sežanu, koji je sada u prvoj ligi na 6. mjestu. Te godine sam bio prvi strijelac Slovenije.

Vratimo se na domaći teren. Kako je po vama sada stanje u ONK Metkoviću?

Klub je na vrhu tablice i igra odličan nogomet. Meni možda nedostaje ona nekadašnja masovnost mlađih uzrasta. Nogometaš se kali na ulici. Danas su djeca uz mobitele i računala. Nekad smo imali više discipline, jer bez velikom odricanja, discipline i ljubavi nema dobrog nogometaša.

Za svoj doprinos u sportu dobili ste puno prestižnih nagrada. Očekujete li još koju?

Dobio sam nagrade Grada Metkovića i županije. Očekujem i mislim da bi bila zaslužena nagrada i od države.

Koja vam je nagrada najdraža? Na koju ste najviše ponosni?

Zlatnu kopačku dobio sam 1986. godine na Poljudu. To je za mene bio vrh vrhova.

Što biste na kraju poručili mladima?

Mladost bi trebala provoditi što više vremena na sportskim terenima. Sport sigurno doprinosi zdravlju, a bez zdravlja nema ni života.

Nino Erceg

DSC 0156

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja