Petak, 07 Svi 2021 14:13

KAKO JE HR-TRENER NAPRAVIO SENZACIJU U SUSJEDNOJ ZEMLJI? ‘DOŠAO SAM NA ZADNJU ŠANSU I USPJELI SMO!‘

KAKO JE HR-TRENER NAPRAVIO SENZACIJU U SUSJEDNOJ ZEMLJI? ‘DOŠAO SAM NA ZADNJU ŠANSU I USPJELI SMO!‘ DAVOR PONGRACIC/CROPIX Cropix

Samo bez nepotrebnih asocijacija, jedna zanimljiva stvar. Euro 2022. u Mađarskoj i Slovačkoj izborili su Hrvatska, Slovenija, BiH, Srbija, Makedonija i Crna Gora. Dakle, rukomet je i te kako živ makar kapital nepristojno naginje prema bogatima pod patronatom EHF-a i IHF-a, a zanemaruje oni koji ga čine sportom, one koji stvaraju. No, nažalost tu se promijeniti ništa neće.

To je sjajan doseg

Jedna od selekcija koja je izborila Euro je, dakle, i Bosna i Hercegovina. Nju je do Eura doveo naš Ivica Obrvan, trener PPD Zagreba. Velika je to stvar za BiH zbog činjenice da su nakon 2020. izborili drugi Euro u nizu, prvi puta u povijesti, a 2015. bili su i na SP u Kataru. U Kataru je reprezentaciju vodio Marković, u Norveškoj Šuman, a sada je na klupi Obrvan. S obzirom na to da BiH nema aduta za Ligu prvaka, pa ni u EHF kupu, to je sjajan doseg, dokaz da rukomet postoji i tamo gdje su ga mnogi usprkos silnoj tradiciji prekrižili.

Nije bio lak put do Eura?- Pa nije, posebno nakon poraza od Estonije na startu u trenutku kada sam preuzeo reprezentaciju. Imali smo Austriju doma, možda kao zadnju šansu, to smo super odradili i na kraju je Austrija protiv nas tražila prolaz, to joj je bila zadnja šansa. Odigrali smo dobro, čak i protiv Njemačke, pa smo na kraju Euro izborili kao najbolja trećeplasirana selekcija.Nije ni to išlo glatko?

- Pa nije, jer trenutak je takav da su nam jako nedostajali Panić, Malinović i Vegar. Potencijala ima, liga u BiH ga nudi, ali neke stvari ne idu preko noći, treba nekad i malo strpljenja. Mislim da su svi skupa napravili odličnu atmosferu, da smo sretni da imamo pred sobom nastup na Euru. To je jedna reprezentacija koju nose iskusni poput braće Burića, Prce, Vranješa, Terzića, Perića, uz njih su kao druga generacija Herceg, Stjepanović, Karačić, Ovčina. Kažem, kada smo kompletni, a sada nismo bili, to je OK sastav, spreman za iznenaditi.

Drugi put na Euru

Ambicije su uvijek veće od realnih mogućnosti?- To je bilo i bit će, ali dobro znam u kojem smo društvu i sa zanimanjem očekujem ždrijeb u četvrtak. Nama je ovo drugi Euro, još nemamo pobjede i jedna pobjeda je apsolutno cilj broj 1. Nadam se da ćemo uspjeti, jer prošli puta je BiH u skupini imala Portugal, Norvešku i Francusku, pa usprkos dobrom nastupu nije bio realan prolaz.

Spomenuli ste mlade?- Da, imali smo Haseljića na krilu i Hamidovića na lijevom vanjskom, koji igraju u Sloveniji, ljevaka Jozinovića iz Izviđača, odličnog mladog vratara Ahmetaševića i još mnoge na širem popisu. Ima potencijala, treba malo više novca da im se otvori prostor za napredovanje, to je najveći problem. Ali nije jedino naš u ovom trenutku.

Kako je s problemima na klupskom planu, u PPD Zagrebu?

- Pa dobra je situacija, radi se dobro i kontinuirano, jedino je izvan stroja Hrstić, koji radi po posebnom programu i oporavlja se od operacije prsta na ruci. Svi ostali su u pogonu.

I uskoro se vraćate na teren?

- Da, u subotu je četvrfinale Kupa sa Spačvom, pa u srijedu nam dolazi Varaždin, u subotu smo kod Poreča. Ritam će sada pa do kraja sezone biti srijeda - subota i vjerujem da ćemo dobro odgovoriti na to. Ambicije su poznate - zaključio je Ivica Obrvan kojem se, eto, nakon duže pauze puno toga otvorilo.

Vodio je Makedoniju na Euru 2014. (10. mjesto), SP 2015. (9. mjesto) i Euru 2016 (11. mjesto), pa će mu s BiH biti treći Euro i četvrto veliko natjecanje na klupi neke selekcije.

Izvor: Jutarnji list

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja