WhatsApp Image 2021 03 05 at 13.09.53

 

 

Srijeda, 20 Lipanj 2018 09:35

Za dva tjedna počinje najveći sportski događaj u povijesti grada

Članovi Organizacijskoga odbora Europskoga prvenstva u kajak-kanu maratonu i predstavnici Hrvatskoga kajakaškog saveza održali su u ponedjeljak u Hotelu Narona konferenciju za medije, na kojoj su iznijeli neke detalje vezene uz organizaciju i provedbu toga najvećeg sportskog događaja u Metkoviću.

Europsko prvenstvo u kajak-kanu maratonu Metković 2018. održavat će se od 2. do 8. srpnja, s time da će prva dva dana biti veteranska natjecanja, a od 5. do 8. srpnja nastupat će aktivni sportaši.

Konferenciji za medije nazočili su: predsjednik i potpredsjednik Organizacijskoga odbora Ivica Popović i Ante Zovko, predsjednik Hrvatskoga kajakaškog saveza Marko Ćurković, tajnik Europske kajakaške asocijacije i HKS-a Branko Lovrić te uime Grada Metkovića zamjenik gradonačelnika Damir Raić.

Ante Zovko, koji je i predsjednik Športske zajednice Grada Metkovića, predstavio je goste iz Zagreba te rekao da je riječ o organizacijski vrlo zahtjevnu projektu pa je pozvao volontere da se uključe u njegovu provedbu. Rekao je da će tijekom natjecateljskih dana za promet i parkiranje biti zatvorene Mala i Velika riva te Trg kralja Tomislava.

Predsjednik HKS-a Ćurković zahvalio je Gradu Metkoviću te Središnjem državnom uredu za šport, koji je glavni pokrovitelj natjecanja. Isto je tako zahvalio i Veslačkome klubu Neretvanski gusar, čija se Uprava i članstvo stavila na raspolaganje organizatorima. Ćurković je spomenuo dobra iskustva koja HKS ima s Metkovićem te istaknuo da rijeka Neretva pruža izvrsne uvjete za bavljenje veslačkim sportovima. U Metković stiže više od 600 natjecatelja iz 25 europskih zemalja, najviše iz Mađarske, koja je svjetska velesila, a za našu će reprezentaciju nastupiti 11 veslača. Kaže da je vrlo zadovoljan onim što je vidio pa je najavio mogućnost da se u Metkoviću i ubuduće održavaju velika veslačka natjecanja. Svečano otvorenje EP-a u kajak-kanu maratonu bit će 4. srpnja u 18:30 na Ljetnoj sceni GKS-a i na nj će doći predsjednik Europskog kajakaškog saveza, predstojnica Središnjega državnog ureda za šport RH Janica Kostelić i mnogi drugi.

Tajnik HKS-a Lovrić iznio je niz pojedinosti o samome natjecanju. Lučki prostor na desnoj obali rezerviran je za natjecatelje pa je zahvalio Luci Ploče na njegovu ustupanju. U luci će biti i kamp u kojemu će biti smješteni broji veterani. Njih će biti tristotinjak, otprilike isto kao i aktivnih natjecatelja. Na lijevoj obali bit će sva potrebna infrastruktura, a odličja će se dodjeljivati na „kolu“ u Gradskom parku. Natjecanja će prenositi Sportska televizija, no i druge se medijske kuće mogu uključiti u praćenje natjecanja jer sva prava im Hrvatski kajakaški savez.

Start utrka bit će u blizini mosta, a cilj ispred Velike rive. Veslat će se na kružnoj stazi čiji je veliki krug dužine 3,6 km, a mali 1 km. Na krajevima Male i Velike rive bit će postavljeni pontoni, a između njih staza prekrivena tepihom. Veslači će na prvome pontonu izlaziti na obalu, izvlačiti čamac te ga što brže prenositi do dugoga pontona i ponovno spuštati u vodu. Najkraća utrka bit će u kategoriji juniorki, tri velika i jedan mali krug, a najdulja u kategoriji seniora, osam velikih i jedan mali krug, ukupne duljine 29,8 km.

Zamjenik gradonačelnika Raić istaknuo je da će se pravi rezultati organizacije tako velika sportskog događaja vidjeti tek u budućnosti i vjeruje da će se Metković predstaviti kao dobar domaćin te tako u budućnosti postati odredište za pripreme veslačkim klubovima i reprezentacijama.

 

Milan: Grad polaže veliki ispit

Grad Metković je pred velikim ispitom i uvjeren sam da će ga uspješno položiti. Ne samo u sportskom smislu nego i ukupno. To možemo samo ako se svi uključimo u natjecanje pa pozivam sve građanke i građane Metkovića da budu dobri domaćini jer Europsko prvenstvo u kajak-kanu maratonu nije samo sportski događaj. To je i druženje brojnih sportaša s našim građanima, stvaranje novih poznanstava koja mogu stvoriti nove prilike za Metković. Stoga pozivam mlade da se uključe u volontiranje, naročito studente stranih jezika. Pružimo gostima našu tradicionalnu gostoljubivost i pokažimo da opravdano pred imenom grada stoji riječ Grad.

 Tekst i foto : metkovic.hr

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja