Četvrtak, 21 Ožujak 2019 13:13

Sjećanje na velikog Ayrtona Sennu

Datum je bio 21. ožujka 1960.godine. Tog se dana u brazilskom Sao Paulu rodio dječak po imenu i prezimenu Ayrton Senna da Silva, dječak koji će izrasti u jednog od najvećih vozača Formule 1 svih vremena, po mnogima i najvećeg. Prvi pravi natjecateljski pokušaj imao je s 13 godina kad je sudjelovao na utrci kartinga u jednosjedu kojeg mu je otac konstruirao. Sigurno već pogađate, Ayrton je već u svojoj prvoj utrci u životu ostvario pole position, vodio je većinu utrke do sudara tijekom borbe za prvo mjesto. Jer drugi je samo prvi od gubitnika, zar ne? Ayrtonu se zasigurno može pripisati takav stav, ali za njega je postojalo još nešto i bitnije. Trebalo je iz dana u dan pobijediti sebe, biti još brži i još bolji, pomicati granice fizike ako je ikako moguće.

Na VN Monaka 1984. godine, svijet Formule 1 se uzdrmao. Mladi Brazilac Ayrton Senna, kvalificirao se u slabo kompetitivnom bolidu Tolemana na 13. mjesto, a na dan utrke rođena je legenda. Po monsunskoj kiši, dok je većina vozača gotovo pa ‘tapkala’ po stazi, ‘Kišni čovjek’ je letio. Do 26. kruga stigao je na 11 sekundi od vodećeg Alaina Prosta, a nekoliko krugova kasnije utrka je zbog teških uvjeta prekinuta u trenucima Senninog prolaska pored etabliranog Prosta u inače puno bržem McLarenu. Ali na taj dan, u tim uvjetima, Senna je bio nezaustavljiv, a epilog događaja sigurno i sami znate. U nastavku sezone i u sezonama koje su slijedile, Ayrton je pokazivao svoju čistu brzinu i veliki talent. Ali na prvi naslov je čekao do 1988. godine izborivši se protiv velikog rivala i tadašnjeg momčadskog kolege u McLaren-Hondi, Alaina Prosta. To vjerojatno i najveće rivalstvo u povijesti Formule 1, rezultiralo je žestokim okršajima, sudarima pa i podlim udarcima izvan staze. Prost je napustio ekipu i otišao u Ferrari, a Ayrton se okitio s još dva naslova postavši tako najmlađi trostruki svjetski prvak u dotadašnjoj povijesti Formule 1. Ali kao i uvijek, Senna nije bio zadovoljan ako ne pobjeđuje, tražio je nove izazove, nove prilike. Potpisao je ugovor za Williams za koji je prethodnu sezonu odvozio Prost, koji se osvojivši svoj četvrti naslov povukao iz Formule 1, ironično oslobodivši mjesto svom ljutom rivalu, s kojim ruku na srce nije htio ponovno dijeliti garažu.

Ayrton je te sezone imao brz, ali i nepouzdan i krhak bolid. Tog tragičnog vikenda u ImoliSennin sunarodnjak Barrichello doživio je tešku nesreću, a Roland Ratzenberger je poginuo. Senna je znao da je najbrži, da je najbolji. Ali nije mogao stati, slijedio je svoju najveću strast u životu, vožnju do krajnjih granica. Poginuo je radeći ono što je najviše volio. Ayrton je bio toliko velik da je u trenutku nesreće svijet zastao, a kad se saznalo da je poginuo, rodni Brazil i cijeli svijet se zavinuli u crno. Poginuo je veliki vozač, veliki sportaš koji je težio savršenstvu. Ali, Ayrton je bio puno više od toga. Bio je veliki humanitarac i svjetlo nade u svom rodnom Brazilu, a prije svega plemenit čovjek. Do današnjih dana je velika inspiracija svim vozačima, ali i šire. Jer, Ayrton je bio jedinstven i neponovljiv. Jednom riječju, vječan.

Hrvoje Erceg

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja