Nedjelja, 20 Kolovoz 2023 16:31

ERK Malo more – Zmajevi naši svakidašnji

Ovo ljeto su se nad ušćem rijeke Neretve mogli vidjeti razni zmajevi u letu nad pješčanim plažama koje se s pravom mogu uspoređivati s razvikanim plažama iz Brazila ili nekim drugim plažama sa egzotičnih mora. Uz more i vjetar kojeg je teško, gotovo nemoguće kontrolirati i netaknutu prirodu bez masovne turističke devastacije, jedino što preostaje je prepustiti se ljetnim radostima, puštanju zmajeva uz vjetar. Tako je, 18. i 19. kolovoza uz podršku Zajednice tehničke kulture Dubrovačko neretvanske županije, Ekološko-roniteljski klub Malo more održao radionicu i pokaznu vježba izrade i puštanja malih zmajeva.
Naime, veliki zmajevi na neretvanskom ušću prisutni su dugi niz godina. Kitesurfing je relativno nov sport u Hrvatskoj, a dolina Neretve postala je pravi raj među kajterima. Sport koji je kombinacija paraglidinga, snowboarda i windsurfinga pruža veliko adrenalinsko zadovoljstvo skokova i vožnje po površini vode. Kitesurfing je samo jedan oblik surfanja, a drugi uključuju surf (na valovima) i windsurf. No, u principu je moguće surfati u bilo čemu ili bilo na čemu. Surfamo i onda kad kompjuterom i modernim komunikacijskim vezama izađemo na Internet. Mladima je, dijelom zahvaljujući ovim primjerima, sadržaj radionice bio zanimljiv i poučan. Uz to, mladi su naučili izrađivati leteće zmajeve i razvili umijeća primjene ukupno stečenih znanja iz različitih područja pa je ovaj projekt pružio djeci, mladima i svim ostalim zainteresiranim dionicima priliku da nauče nova opća tehničko-tehnološka znanja (izrada letećih zmajeva) u spoju s pokaznim vježbama puštanja zmajeva i aktivnostima u prirodi. Kako onečišćenje okoliša predstavlja jedan od najvećih ekoloških problema današnjice sastavni dio radionica bila je i akcija čišćenja podmorja u kojoj su sudjelovali ronioci iz Blaca, Komarne, Ploča, Kule Norinske, Metkovića, Neuma i Mostara. Održana je i ekološka patrola kojom se želi kontinuirano pratiti veličina onečišćenja, posebno količina plastičnog otpada u podmorju kupališta.
Otpad, uglavnom odbačena plastika, znatno utječe na biološko stanje i očuvanost obala i podmorja. Dokaz tome je UN-ova Konvencija o pravu mora, u kojoj se morski otpad i onečišćenje mora sve više prepoznaju kao ozbiljan okolišni problem sa značajnim gospodarskim, socijalnim, zdravstvenim i kulturološkim utjecajima na globalnoj i lokalnoj razini, pa ga tako treba i rješavati, odnosno, mladima primjerom (akcijama) pokazati našu zabrinutost stanjem u okolišu. Provedbom ekoloških akcija čišćenja obala i podmorja u vrijeme kada su turisti prisutni na plažama zorno pokazujemo brigu za čisti okoliš, čime pridonosimo i promociji turističke ponude u Dubrovačko neretvansko županiji.

ERK Malo more
Nebojša Jerković

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja