• HDZ-2024-ZA-SVE-IZAZOVE---PROGRAMMATIC---BACIC-970x250-v2-01.jpg
  • HDZ-2024-ZA-SVE-IZAZOVE---PROGRAMMATIC---BACIC-970x250-v2-02.jpg
  • HDZ-2024-ZA-SVE-IZAZOVE---PROGRAMMATIC---BACIC-970x250-v2-03.jpg
  • WhatsApp Slika 2024-04-13 u 10.24.45_623b370e.jpg

 

 

 

 
 
Srijeda, 22 Kolovoz 2018 21:53

Udruga lađara Gospa Karmelska Krvavac u slučaju diskvalifikacije ekipe Udruga lađara Gusari - Komim nema namjeru niti želi uzeti medalje

Udruga lađara Gospa Karmelska Krvavac obaviještava sve da unatoč uloženoj žalbi za sporne situacije na XXI. Maratonu lađa nema namjeru niti želi uzeti medalje za treće mjesto, u slučaju diskvalifikacije ekipe Udruga lađara Gusari - Komin nakon donošenja odluke od strane ULN!

Udruga lađara Gospa Karmelska Krvavac je uložila žalbu na sudačke (ne)odluke zbog kršenja pravila ponašanja na vodi prema Sudačkim pravilima za utrku Maratona lađa.
Gotovo svi su prije utrke Maratona lađa znali kako bi se trebale posložiti grupe lađa. Imali smo grupu Stablina, Argo Bjelovar, Udruga lađara Gusari - Komin i Udruga lađara Gospa Karmelska Krvavac. Nakon ove grupe smo imali 4-5 lađa do 10. mjesta i onda svi ostali.
Do Krvavca je tako i bilo, sve idealno i tu onda dolazimo do te sporne situacije.

Nakon pojačavanja tempa ekipe Stabline, Udruga lađara Gospa Karmelska Krvavac zaostaje 3-4 metra, a isto tako i Gusari koji su vozili paralelno uz Stablinu. Udruga lađara Gusari - Komin (predsjednik Stjepan Vlahović) priznaju pogrešku da nisu smjeli na taj način (naglo skretanje desno, što se vidi na videosnimkama koje su objavljene) pokušati zauzeti poziciju na vodi, jer prema Sudačkim pravilima lađe su u preklapanju (stavak 3. https://www.maraton-ladja.hr/obrasci/SudackaPravila.pdf). Udruga lađara Gospa Karmelska Krvavac nikada nije rekla da su se Udruga lađara Gusari - Komin namjerno sudarili s Udruga lađara Gospa Karmelska Krvavac, već napominjemo kako nisu smjeli na taj način pokušati zauzeti poziciju, jer upravo zbog ovakvih situacija su i donešena pravila o preklapanju lađa. Svjesni smo da sudaranja lađa uvijek ima, bilo ih je i biti će ih. Od takvih situacija ne možemo nekada pobjeći, ali ako su slučajni sudari onda se sve brzo smiri, razdvoje se lađe, podržimo drugu ekipu i nastavimo veslati. Smatramo da je ovdje je došlo do sudara greškom ekipe Gusari Komin (što i sami priznaju), i moglo se isto tako brzo samo razdvojiti i nastaviti veslati, unatoč prekršaju kojeg su napravili.
Što se u tom trenutku događalo zna samo 24 veslača (možda čak i ne svi jer možda nisu vidjeli). Međutim zar smatrate da bi izmislili priče o udaranju veslača naše ekipe od strane veslača Udruga lađara Gusari - Komin? Zašto bi spominjali da je taj i taj udario, zašto nismo rekli da je neki drugi veslač to napravio? Prema izjavama pojedinaca, pokušali smo odgurnuti/razdvojiti lađe i vratiti se što prije u utrku kako se ne bi gubilo dragocijeno vrijeme.
Prema Sudačkim pravilima, stavak 7. jasno definira situaciju koju smo naveli (https://www.maraton-ladja.hr/obrasci/SudackaPravila.pdf).

Istina je da je Udruga lađara Gospa Karmelska Krvavac nakon toga bila na trećoj poziciji koju je i izgubila do kraja utrke Maratona lađa, pa čak i zaostala određeno vrijeme za ekipom Udruga lađara Gusari - Komin. Upravo zbog toga smatramo da nismo zaslužili treću poziciju jer smo odveslali lošu utrku nizvodno od Krvavca.

Što se događalo na cilju u Pločama, dok su glave bile još vruće, postoji na videosnimkama PP Ploče i iste su na raspolaganju, koje potrebno zatražiti od istih. Smatramo da je bilo nepotrebno da dođe do istoga.

Smatramo da sve ekipe trebaju biti u jednakim uvjetima i da se svim ekipama pristupa isto (kako na utrci Maratona lađa (start i cilj), tako i u vremenu prije same utrke), neovisno o tome koliko je tko do tada medalja osvojio, uložio financijskih sredstava ili što već. Ukoliko smo za nešto krivi ili nešto učinili loše, složni smo da nas se kazni, kao što smo kažnjeni 2013. godine zbog 'slučaj konop' na startu u Metkoviću.
Međutim, starih utrka Maratona lađa se nećemo doticati i spominjati ih, jer smatramo da nema smisla spominjati što se kome dogodilo u prošlosti kako bi opravdali sebe u sadašnjosti ili budućnosti. Trebali smo iz svega toga naučiti da se to isto ne događa u budućim utrkama Maratona lađa.

Za kraj još jednom napominjemo da Udruga lađara Gospa Karmelska Krvavac ne želi raditi razdor između ekipa (iako pojedinci upravo to i žele, kako s jedne tako i s druge strane), jer smo mišljenja da nikada svađa nije donijela nešto dobro, niti želimo na ovakav način osvajati odličja, već da se primjenjuju sudačka pravila koja su i donešena zbog spornih situacija na prijašnjim utrkama Maratona lađa.

Ovom objavom zaključujemo bilo kakvu priču na ovu temu do donošenja odluke ULN, jer ne želimo da glavna tema XXI. Maratona lađa bude ova, te da na taj način umanjujemo pobjedu ekipe Stabline kojoj i ovim putem čestitamo!

Udruga lađara Gospa Karmelska Krvavac

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja