Ponedjeljak, 05 Listopad 2020 10:14

Malo nam za sreću treba - bicikliranje dolinom Neretve

Biciklizam se u dolini Neretve proširio i postao svakodnevnica mnogima. Razlozi su razni. Netko je želio pokrenuti svoje tijelo, potrošiti eventualni višak kilograma za vrijeme lockdowna, drugi su našli dobar razlog za odlazak u prirodu, netko je pronašao društvo za zajedničko bicikliranje…Mnogo je razloga, a svaki od njih je dobar. Dolina Neretve, zbog klime i okuženja kazali bi, da je idealna za ovu vrstu sporta i rekreacije. Nadamo se da će postati nezaobilazna na karti ciklo turista čiji je broj u Europi znatno porastao. Kako smo mi u redakciji također pronašli i prepoznali biciklizam kao benefit te nam je postao dio svakodnevnice, često prelazimo dnevno nekih tridesetak i više kilometara biciklirajući. Možda se to nekima čini puno, ali nije. Uz malo dobre volje i svakodnevno pedaliranje, život postaje ljepši, organizam otporniji na sve izazove. Poslije četiri mjeseca svakodnevne aktivnosti jučer smo se ponovno okušali na jednoj od omiljenih bicilističkih tura. Krenuli smo, normalno , iz Metkovića prema Kuli Norinskoj, Bagalovićima, Desnama, Banji, preko Komina, Krvavca i Kule Norinske nazad u Metković. To je udaljenost od 31 kilometar čiste uživancije. Jučer je bio prekrasan dan. Jesen, ugodna, čak možda malo i previsoka temperatura za ovaj dio godine. Put do Kule Norinske vozi se lagano. Disciplinirano se držimo ruba ceste, jer vozači automobila jednostavno prolijeću pored vas. Dolazimo do mosta preko Norina, propuštamo sve automobiliste te se polako vozimo na lokalnu prometnicu koja nas vodi do Bagalovića. Tu je prvi test za one koji se počinju baviti ovim prekrasnim sportom. Penjemo se lagano prema vrhu, ali za razliku od nekadašnjih 7-8 km/h, sada, poslije tri mjeseca treninga, brzina uspona je 13-14 km/h. Još uvijek se osjeti mali napor u nogama i malo se zapušete. S nama bicikliraju dvije iskusne biciklistkinje. Ovaj uspon prelaze bez ikakvih problema i bez grča na licu. I evo nas na prekrasnom vidikovcu na Bagalovićima.

DSC 0131

Tu je ispred nas crkva Gospe Karmelske. Puca prekrasan pogled na dolinu Neretve. Nastavljamo put prema Desnama. Još nekih kilometar uspona. Padine Rujnice su 'gole' poslije požara koji je prije par godina uništio lijepu borovu šumu. Samo jedan bor prkosi. On je nekim divnim čudom 'preživio' požar.

DSC 0145

Spust prema Desnama je lagan. Promet nije gust, ali ipak pomalo kočite , jer su zavoji dosta nagli. Prolazimo pored dobro održavanih maslinika. U Desnama dosta svijeta. Obnovile su se mnoge kuće, a zrak je odličan. Nije ni čudo što se obitelji vikendom okupljaju u ovom raju na zemlji. Prolazimo Desne i dolazimo do još jednog neretvanskog bisera. Ispod nas je Modro oko, jezerce s pitkom vodom, odnedavno je zaštićeni djelić netaknute neretvanske prirode.

DSC 0165

Nekoliko fotografija i nastavljamo prema Banji. Poslije Modrog oka i Batinovića kuća očekuje vas spust te nagli uspon prema Banji. Sve se to izbiciklira bez problema. Malo pomaže inercija, malo mišići i već se spuštate kroz Banju. Prelazimo oprezno željezničku prugu i polako prema Kominu.

DSC 0179

U Kominu se 'radi' riva. Vidi se da Komin živi na vodi, jer je puno barki. I logično je, kad su im zemlje preko puta rijeke Neretve.

DSC 0182

Prolazimo Komin i eto nas preko puta Opuzena.

DSC 0188

Uz cestu protežu se nasadi mandarina. Poslije skoro dva sata vožnje biciklom, plodovi mandarina djeluju tako privlačno. Ostajemo pristojni i odoljevamo izazovu. Imamo još malo vode, koju ne smijete zanemariti. Vode uvijek malo na ovakvom izletu. Prolazimo Krvavac koji djeluje uredno. Travnjak uz Neretvu, sportsko igralište ovo mjesto lijepo se proteže uz Neretvu. Ponovno bacamo pogled prema crkvi na Bagalovićima.

DSC 0192

Dolazimo do Kule Norinske. Boćanje je ovdje omiljena društvena aktivnost. Zatječemo puno Kuljana okupljenih oko zoga. Već smo na putu između Kule Norinske i Metkovića. Eto nas , Duvrat, Jerkovac, Struge, željeznička stanica, već smo u Hebrangovoj ulici. Poslije 2 sata aktivne vožnje i potrošenih 2000 kalorija, preplavljeni smo osjećajem zadovoljstva. Još jedan dobro posložen dan. Nema cijene ovaj osjećaj poslije dobrog tuširanja, kave, a možete si priuštiti čak i malo sladoleda , bez straha da ćete se udebljati. Malo nam za sreću treba.

MetkovicNET

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja