Srijeda, 25 Prosinac 2019 19:24

On je nastavnik kojeg učenici vole, on je nastavnik koji radi posao kojeg voli - razgovaramo s Antom Lekom

On je nastavnik kojeg učenici vole, on je nastavnik koji radi posao kojeg voli. Je li ovo prvo, uvjetovano ovim drugim pitamo mladog, pristojnog i vrijednog nastavnika likovne kulture Antu Leku.

 Kad ste otkrili sklonost prema umjetnošću ?

 Umjetnošću sam se “zarazio” od malena iako toga tada nisam bio svjestan, ali moj put u umjetnost je započeo upisom u srednju umjetničku školu, a nastavio se upisom na Akademiju likovnih umjetnosti što je uistinu bio moj logičan smjer daljnjeg razvoja.

Spojili ste svoju ljubav i posao?

Da, spojio sam ljubav i posao, odnosno, spojila nas sudbina. Imam tu sreću da od završetka studija te stečenog zvanja akademskog kipara i profesora likovne kulture na ALU radim kao učitelj likovne kulture u Osnovnoj školi Stjepana Radića.

Koliko nastavnik može poticajno utjecati na učenike?
Nastavnik može i treba poticajno utjecati na učenike, ali preduvjet toga je velika ljubav prema
onom što čovjek radi, a svakako i pristup učenicima. Pozitivno okruženje i raspoloženje u razredu je ono što mladi osjete.

Umjetnik se postaje ili rađa?
 Umjetnik se rađa no umjetnik itekako treba njegovati darove i kvalitete koje je stekao rođenjem.
Obrazovanje i stalni rad na samome sebi smatram bitnim u životu umjetnika tako da za mene vrijedi i jedno i drugo.

Da li bi nekome savjetovali da postane nastavnik likovne kulture?
Da, zanimanje nastavnika likovne kulture vidim kao jedan plemeniti poziv koji ostavlja brojne
mogućnosti razvijanja kreativnosti kod djece. Uloga nastavnika likovne kulture nije samo u ulozi likovnog pedagoga, naša uloga je znatno veća. Nastavnici likovne kulture u svojim opisima poslova najčešće imaju estetsko uređenje škole, također često pridonosimo različitim vrstama školskih projekata, priredbi, uređenja panoa, prigodnih scenografija. Biti nastavnik likovne kulture prelijepo je i nimalo dosadno zanimanje te bih ga svakako preporučio. Uloga nastavnika itekako je zahtjevna i odgovorna, ali unatoč tome svoj posao vidim kao poziv i blagoslov!

MetkovicNET

DSC 0536

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja