Četvrtak, 29 Kolovoz 2019 19:17

Razgovarali smo s uglednom i priznatom psihijatricom Katarinom Dodig Ćurković, rođenom Metkovkom

Imali smo priliku intervjuirati priznatu liječnicu rodom iz Metkovića, prof. prim. dr. sc. Katarinu Dodig Ćurković, sveučilišnu profesoricu i pročelnicu Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju osječkog KBC-a.

Poznato je da je jedna od ključnih točaka pri formiranju osobnosti i vlastitog identiteta pojedinca prijelaz iz osnovnoškolskog u srednjoškolsko obrazovanje. Kako bi našim čitateljicama i čitateljima navedenu činjenicu ukratko pojasnili s aspekta socijalizacije kod ovog uzrasta ?

Djeca se prelaskom iz osnovne u srednju školu jako mijenjaju, a jedna od najvažnijih promjena kod njih se definitivno očituje u aspektu socijalizacije. Najčešće se društvo djeteta od rane dobi do kraja osnovnoškolskog obrazovanja formira u jednom širem smislu zajedničkih interesa, ali prelaskom u srednju školu intenzivnije počinje raslojavanje djece na način da se više socijaliziraju s djecom istih ili sličnih afiniteta, što je zapravo najčešće dobra stvar za dijete. Prijateljstva, prve ljubavi, općenito odnosi s vršnjacima su nešto što dodatno dobiva na težini u ovoj dobi. Roditelji su nešto od čega se polako odvajaju u glavi, bitnije im je mišljenje vršnjaka, što je normalan dio procesa formiranja vlastitog identiteta. Ne treba djeci braniti druženje nego im dopustiti da sami steknu neka iskustva, makar ponekad i negativna, jer na taj način ako nauče da je nešto loše obično će to znati do kraja života i neće ponavljati određena iskustva. Recimo, ako se govori o noćnim izlascima ne treba djeci sve braniti jer će upravo onda iz inata napraviti neku glupost, jednostavno bi bilo dobro treba znati gdje idu, s kime idu, držati se dogovora i brinuti za svoje dijete, no ne i držati ga pod staklenim zvonom. Uz odnos djece s roditeljima, naravno da je vrlo bitna i uloga školskog okruženja, uz socijalizaciju uspjeh u školi djeci vrlo često jako puno znači, a neuspjeh zna vrlo loše utjecati na njih pa je i tu još uvijek vrlo bitna uloga roditelja u aspektu razumijevanja i daljnjeg poticanja svoje djece.

Vašim riječima, koliko je zapravo važan razvoj psihe u toj dobi?

Kod djece te dobi se prvo primijete fizičke promjene poput rasta, mutiranja glasa i tome slično. Međutim, nažalost se na nedovoljno kvalitetan način primijete upravo psihičke promjene i potrebe kod djece. Poseban naglasak tu stavljam na dečke, koji su u periodu od 13. do 16. godine najbuntovniji s čestim smetnjama i poremećajima u ponašanju, na što se obično u srednjoj školi gleda s manje razumijevanja nego u osnovnoj školi. Često se čuje svojevrsna mantra kako srednja škola nije obvezna pa ako je dijete problematičnije, ako ne želi učiti u jednu ruku je samo sebi krivo, što je potpuno pogrešan pristup. Vrlo je važno djecu treba učiti ljudskim vrednotama poput dobrote, poštovanja, iskrenosti i međusobnog razumijevanja, što za neke ljude nisu pozitivne karakteristike u kontekstu stjecanja novca društvenog uspjeha, ali definitivno jesu u kontekstu formiranja zdrave i stabilne osobe.

Hvala Vam što ste izdvojili vremena za ovaj intervju.

Hvala i vama.

MetkovicNET

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja