Petak, 13 Travanj 2018 12:51

Jure Šiljeg: 'Pčelarstvo je ljubav'

Jutros smo u društvu gospodina Jure Šiljega i njegove supruge Mande pošli u obilazak njegovih pčela nadomak Metkovića te popričali o pčelarstvu. Tom prigodom Jure Šiljeg nam je kazao:

'Bavim se pčelarstvom od 1984. godine. U pčelarstvo me je uputio kolega Ante Jovica i od tada se s priličnim uspjehom njime bavimo. Pčelarim s nekih cca 70 košnica na lokacijama : Metković, Vidonje i nešto malo u Stonu. Orijentirani smo uglavnom na proljetnu ispašu, a to je kadulja i drača (Paliurus spina-christi). Član sam pčelarske udruge ‘Kadulja’, a bio sam i predsjednik te udruge od 1996. do 2000. godine. Sad sam u godinama, tako da broj košnica ne razvijam, držim ono što imam. Nešto sam postojećeg obnavljao s novim , a ima košnica starih i 30 godina. Prošlogodišnji med je bio odlične kvalitete. Našu kvaliteta kontrolira Ministarstvo poljoprivrede. Prošle i pretprošle godine bila je inspekcija i uzorci su poslani na analizu u Križevce. Rezultati su izvrsni. U medu ima dosta kadulje, drače i pucalike. Zadovoljni smo proljetnom pašom, a kako sam u godinama, ne selim nigdje odavde. U jesen bude nešto malo vrisića bijelog, koji se ujedno zove konjski vrisak. On nešto pčelama da za njihovu zimnicu, a i mi nešto pripomognemo sa sirupom, tako da pčele uglavnom prezime dobro i nema nekih gubitaka. Ove godine je zima bila blaga pa nije bilo gubitaka. U mene općenito nema baš gubitaka, jer se o pčelama brinem dobro. Očistimo ih od nametnika - Varroe jacopsoni i Verroe destructor, nametnika, odnosno pčelinjih grinja. Ako se pčele ne očiste od Varroe onda zimi ugibaju, jer se ugrizom i sisanjem Varroe stvaraju bakterijske bolesti. U našem kraju, ako se pčele dobro tretiraju i ako pčela ima dobru ispašu, prinos po košnici je cca 15 kg. To je nekakav prosječan prinos kod mene. A kad to pogledate, to je taman za podmiriti troškove, tako da je pčelarstvo zapravo ljubav. Dosad smo zadovoljni. Nismo neki veliki proizvođač, tako da med uspijemo na kućnom pragu prodati '- kazao nam je naš ugodni sugovornik Jure Šiljeg.

Ostavili smo mi barba Juru i njegovu suprugu Mandu da završe svoj posao oko pčela. Mi smo se polako vratili do redakcije s lijepim spoznajama i s jednim prekrasnim iskustvom. Uvijek je lijepo vidjeti zadovoljne ljude koji se izvrsno i s puno ljubavi bave djelatnošću koja ih čini sretnima. I med im je izvrstan, provjereno.

MetkovicNET

 

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. -