Ponedjeljak, 15 Travanj 2019 15:49

Dunja Palaversa s ljubavlju izrađuje najljepše pisanice, a prihod od prodaje poklanja Caritasu Metković

Izlog jedne od ljekarni u Metkoviću krase prekrasno izrađena uskrsna jaja. Pisanice su izradile spretne i kreativne ruke naše drage sugrađanke Dunje Palaverse, rođene Vitaić. Ne skrivamo oduševljenje kreacijama i spretnosti ukrašavanja, uglavnom prirodnih guščijih jaja te pitamo našu autoricu gdje se rodila ideja. Gospođa Dunja nam kaziva:

'Osjećaj za lijepo se vjerojatno rodi s čovjekom i dio jenjegovog habitusa, a same ideje slaganja materijala i boja sam upijala još u djetinstvu, pošto sam dijete koje je odrastalo uz dvije krojačice. Upravo poznavanje tkanina najprije me je odvuklo izradom krpenih kuglica za bor ili poznatija tehnika pačvork. Uvijek je bilo krpica u kući, tako da su nastajale kuglice raznih boja i veličina. Onda sam razmišljala što dalje. Uz malo mašte i volje i dosta strpljenja počela sam izrađivati uskrsna jaja. Tražila sam guščja, jer su veća i tvrđa. Danas je teško doći do tih jaja, jer nema više gusaka. Jaja uglavnom pronalazim u Slavoniji, a sad ponešto nabavljam kod jedne gospođe u Doljanima. Svake godine nastojim raditi u drugoj tehnici. Najprije sam počela s pačvork jajima od krpicama. Iza toga počinjem izrađivati od prirodnih jaja, koristeći malu bušilicu. Prije dvije godine sam imala snažnu želju napraviti jaja slična ukrajinskim. To su jaja bojana voskom s tri do pet boja. Vrlo komplicirana tehnika. Nabavila sam iz vana čak pisalicu za vosak i to električnu, to mi je sin nabavio. Počnete na bijelom jaju s voskom pisati od svijetle do najtamnije boje. Boje se redaju sve do crne, a kada se na kraju otopi vosak imate crno jaje sa crvenim , zelenim, plavim, žutim i narančastim ukrasima. Osim pravih jaja koristim se i stiroporom i izrađujem dekupaž pisanice. Meni je ipak ostala najdraža tehnika rad s bušilicom na prirodnom jaju – ispričala nam je gosopđa s istančanim ukusom za lijepo,' Dunja Palaversa.

A vi dragi čitatelji, kad prođete kraj ljekarne pored mosta, pogledajte izlog u ljekarni, jer ova prekrasna jaja možete i kupiti, a prihod od prodaje ide Caritasu Metković. Gospođa Dunja osim što je prava umjetnica ona je i humanitarka velikog srca. Lijepa priča za Veliki tjedan i ususret Uskrsu, priča o osobi koja je svoj hobi dovela do savršenstva, kojeg s vama dijelimo u našoj fotogaleriji.

MetkovicNET