Srijeda, 28 Ožujak 2018 14:41

Uskrsna jaja gospođe Dunje Palaverse su poput pravih umjetničkih djela

U izlogu jedne ljekarne u Metkoviću zapazili smo prekrasno izrađena uskrsna jaja. Tako su lijepo izrađena da nismo mogli odoljeti znatiželji i saznati čije su spretne i kreativne ruke napravile prava umjetnička djela. Sreća nas je pratila i u ljekarni saznajemo da je upravo autorica, naša draga sugrađanka i farmaceutkinja Dunja Palaversa, rođena Vitaić. Nismo mogli skriti oduševljenje kreacijama i spretnosti ukrašavanja, uglavnom prirodnih guščijih jaja te pitamo našu autoricu gdje se rodila ideja. Gospođa Dunja nam kaziva:

'Osjećaj za lijepo se vjerojatno rodi i dio je habitusa, a same ideje slaganja materijala i boja sam upijala još u djetinstvu, pošto sam dijete koje je odrastalo uz dvije krojačice. Upravo poznavanje tkanina najprije me je odvuklo izradom krpenih kuglica za bor ili poznatija tehnika pačvork. Uvijek je bilo krpica u kući, tako da su nastajale kuglice raznih boja i veličina. Onda sam razmišljala što dalje. Uz malo mašte i volje i dosta strpljenja počela sam izrađivati uskrsna jaja. Tražila sam guščja, jer su veća i tvrđa. Danas je teško doći do tih jaja, jer nema više gusaka. Svake godine nastojim raditi u drugoj tehnici. Najprije sam počela sa pačvork jajima od krpicama. Iza toga sam počela izrađivati od prirodnih jaja, koristeći malu bušilicu. Prošle godine sam imala snažnu želju napraviti jaja slična ukrajinskim. To su jaja bojana voskom s tri do pet boja. Vrlo komplicirana tehnika. Nabavila sam iz vana čak pisalicu za vosak i to električnu, to mi je sin nabavio. Počnete na bijelom jaju s voskom pisati od svijetle do najtamnije boje. Boje se redaju sve do crne, a kada se na kraju otopi vosak imate crno jaje sa crvenim , zelenim, plavim, žutim i narančastim ukrasima. Osim pravih jaja koristim se i stiroporom i izrađujem dekupaž pisanice. Meni je ipak ostala najdraža tehnika rad s bušilicom na prirodnom jaju – ispričala nam je gosopđa s istančanim ukusom za lijepo,' Dunja Palaversa.

A vi dragi čitatelji, kad prođete kraj ljekarne pored mosta, pogledajte izlog u ljekarni, jer ova prekrasna jaja možete i kupiti, a prihod od prodaje ide Caritasu Metković. Gospođa Dunja osim što je prava umjetnica ona je i humanitarka velikog srca. Lijepa priča za Veliki tjedan i ususret Uskrsu, priča o osobi koja je svoj hobi dovela do savršenstva, kojeg s vama dijelimo u našoj fotogaleriji.

MetkovicNET

 

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. -