• HDZ-2024-ZA-SVE-IZAZOVE---PROGRAMMATIC---BACIC-970x250-v2-01.jpg
  • HDZ-2024-ZA-SVE-IZAZOVE---PROGRAMMATIC---BACIC-970x250-v2-02.jpg
  • HDZ-2024-ZA-SVE-IZAZOVE---PROGRAMMATIC---BACIC-970x250-v2-03.jpg
  • WhatsApp Slika 2024-04-13 u 10.24.45_623b370e.jpg

 

 

 

 
 
Četvrtak, 14 Ožujak 2024 10:16

Jure Talajić:" Umjetnička posvećenost uskrsnim jajima - očuvanje tradicije kroz inspiraciju i ručni rad"

Posjetili smo Juru Talajića, poznatog metkovskog ugostitelja, amaterskog glumca i slikara, u njegovom domu gdje je izradio četiri velika uskrsna jaja za nadolazeći Uskrs. On nam je tom prilikom otkrio svoj proces rada i inspiraciju:

"Ove godine sam se posvetio izradi četiri uskrsna jaja. Počeo sam raditi jaja za Crkvu svetog Ilije u Metkoviću i Crkvu svetog Ante, budući da su smještena u mom rodnom selu, Novim Selima. Ta jaja su moj skroman poklon ovim crkvama koje mi puno znače. Trenutno radim na četvrtom jajetu, koje je namijenjeno Općini Kula Norinska. Ako netko dijeli moju strast za umjetnošću, ovo četvrto jaje donosi mediteranski motiv s morskim elementima i jedrilicama te se može pogledati i kupiti ."

Opisujući proces izrade, Jure je istaknuo: "Prvo sam naručio tvrdi stiropor dimenzija 120x60x60 cm. Većinu rada obavljam ručno, koristeći japansku pilu i oštar nož. Također koristim sabljastu pilu na baterije, iako se baterija brzo troši. Počeo sam s radom prvog jajeta prvog dana korizme, i već mjesec dana radim na ovim jajima. Unatoč kiši, napredak je bio solidan, posebno nakon nekoliko sunčanih dana."

"Rad na ovim jajima zahtijeva mnogo pažnje i truda. Nakon oblikovanja stiropora, slijedi nanošenje mreže, ljepilo za pločice, gletovanje i brušenje kako bi površina postala glatka. Koristim boje na bazi vode koje mogu izdržati kišu bez problema."

"Detalji na jajima izrađeni su od raznih vrsta drveta koje obrađujem ili sam ih izradio. Ovaj rad mi je posebno drag jer je posvećen obljetnicama crkava u Metkoviću i u Novim Selima. Nadam se da će ova jaja biti moj skromni doprinos očuvanju tradicije."

MetkovicNET

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja