Petak, 02 Veljača 2018 18:02

Edukativnim obilaskom Delte Neretve obilježen Dan vlažnih (močvarnih) staništa

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Metković i Arheološkim muzejom Narona 01. veljače 2018. obilježila je Dan vlažnih staništa u Ramsar području Delta Neretve.

Tradicionalno se u cijelom svijetu Dan vlažnih staništa obilježava 02. veljače, budući je navedenog datuma, prije više od 40 godina, u iranskom gradu Ramsaru potpisana Ramsarska konvencija, s ciljem očuvanja močvarnih i drugih vlažnih staništa. Područje delte rijeke Neretve, jedno od pet područja u Republici Hrvatskoj uvršteno na Ramsarski popis, predstavlja močvarno područje od međunarodne važnosti.

Spomenuti dan se svake godine odvija pod različitim sloganom, a cilj ovogodišnjeg, Vlažna staništa za održivu budućnost urbanih područja, jest podizanje svijesti o načinima na koje močvarna staništa pogoduju kvaliteti života u urbanim sredinama. Močvarna područja na različite načine imaju pozitivan utjecaj na urbane sredine: smanjuju opasnost od poplava, opskrbljuju ih vodom, filtriraju otpadne vode i drugo.

Svjetski dan vlažnih (močvarnih) staništa ove godine obilježilo je četrdeset učenika u pratnji nastavnika iz Gimnazije Metković, Srednje poljoprivredne i tehničke škole Opuzen te Srednje škole fra. Andrija Kačić Miošić iz Ploča. Sudionici su obišli odabrane lokalitete područja ekološke mreže Delta Neretve, odnosno dijelove Ramsarskog područja te zaštićena područja Modro oko i jezero Desne, ornitološke rezervate Pod Gredom i Prud te ihtiološko-ornitološki rezervat Jugoistočni dio delte Neretve. Prilikom posjeta navedenim područjima, djelatnici Javne ustanove ukazali su na potencijale održivog razvoja područja koja se nalaze pod svim navedenim oblicima zaštite. Osim toga, naglasili su jedinstvenost delte Neretve koju čine prirodna, tradicijska, autohtona i povijesna obilježja stvarajući jedinstveni turistički resurs. Također, učenicima su pojasnili definiciju održivog turizma kao optimalan način uporabe područja s pozitivnim utjecajem na prirodu, okoliš, tradiciju, ali i razvoj društva u cjelini. Tijekom obilaska posjećeni su Arheološki muzej Narona i Prirodoslovni muzej Metković gdje je organizirano stručno vođenje.

Edukativni obilazak rezultirat će izradom online letka, koji će sadržavati dojmove učenika i njihovu viziju područja, s ciljem distribucije istog jedinicama lokalne samoprave s područja delte, ali također i objavom na službenim stranicama Javne ustanove.

 

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja