Subota, 09 Travanj 2022 12:55

U Prirodoslovnom muzeju Metković tvorena  izložba uskrsnih pisanica autorice Dunje Palaverse ‘Sva lica ukrašenih uskrsnih jaja'

U Prirodoslovnom muzeju Metković danas je  s početkom u 11 sati otvorena  izložba uskrsnih pisanica autorice Dunje Palaverse pod nazivom ‘Sva lica ukrašenih uskrsnih jaja’.
Dunja Palaversa umirovljena magistra farmacije svoj je hobi pretvorila u sofisticiranu umjetnost, uveseljavajući Metkovce za svake blagdane novim tipom pisanica od kokošjih, guščjih i nojevih jaja. Pri tome se koristi različitim tehnikama poput dekupaža, crtanja, omatanja tkaninom, šaranja voskom, a osim klasične tehnike bojenja, jaja rezbari posebnim strojem. Za obradu i oslikavanje jednoga jaja Dunja utroši i po tridesetak sati, zavisno o tome koliko je šara zahtjevna. Ukratko, to su istinska mala remek-djela.

Zbog svojega oblika i dovoljno čvrste ljuske jaje je vrlo prikladan predmet za bojenje/pisanje.Za to se mogu uzeti jaja bilo koje ptice, premda su danas najčešća kokošja jaja. U prošlosti su se jaja bojila na prirodne načine sokovima bilja ili mineralima. Ta je tradicija i danas živa, a uz to danas se jaja boje i umjetnim jestivim bojama.

MetkovicNET

 

 

 

 

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja