Utorak, 22 Ožujak 2022 20:42

Upoznajte brend hrvatske istinski prirodne kozmetike – Herbae Dalmatiae

Pronašli smo jedan poseban hrvatski brand istinski prirodne kozmetike – Herbae Dalmatiae. Zato smo odlučili porazgovarati s Jelenom Erceg, idejnom osnivačicom i vlasnicom, koja u Makarskoj već petnaest godina stvara i gradi ovu posebnu hrvatsku poduzetničku priču.

smilj

KAKO JE NASTALA HERBAE DALMATIE
 
Sami počeci slični su kao i kod svih hobista kojima je rekreativno zadovoljavanje znatiželje preraslo u kreativni posao sa jasnim ciljevima. Kozmetika je kreirana 2007. godine  s namjerom da tržištu (osobito turistima) ponudi kvalitetan  autohtoni proizvod uporabne vrijednosti. Nešto korisno i kvalitetno, s potpisom hrvatske prirodne baštine, dalmatinske karakteristične biljne vrste u kozmetičkim formulacijama čije djelovanje utječe na zdravlje i ljepotu, a istovremeno govori o bio raznolikosti, kulturi, povijesti i općenito o bogatim resursima našeg podneblja. Prije petnaest godina je na turističkom tržištu vladala potražnja za takvim proizvodima.
 
KOJA JE PALETA PROIZVODA
 
Paleta  Herbae Dalmatiae  raspolaže proizvodima rađenim prema tradicionalnim recepturama naših baka, kao i  modernim formulacijama  za njegu kože lica i tijela.
To su kreme za njegu različitih tipova kože lica, losion za njegu tijela,  ulja, sapuni. Kolekciju postupno nadopunjujemo, tako da su sada izašla i dva proizvoda za pranje: šampon za jačanje kose i blagi gel eks folijant za svakodnevno čišćenje lica. Sa šamponom sam posebno zadovoljna jer se pokazuje jako učinkovit, a većina aktivnih tvari poput propolisa, eteričnog ulja lovora, mirte i lavande su sirovine iz najužeg lokalnog okruženja. Volim kada su u proizvodu sintetizirani moćni potencijali organskih sastojaka proizašlih iz našeg Podbiokovlja.

DSC 0118

 
ORGANSKA KOZMETIKA-TRENDOVI
 
Trend zdravog življenja podrazumijeva i zdravo njegovanje kože. Danas je taj trend u značajnom porastu i kod nas, kupci se informiraju i u rastućoj ponudi lakše odabiru „zelenu kozmetiku“. Pomažu im i aplikacije za dešifriranje INCI sastava proizvoda, koji analitički odmah izdvaja poželjne od nepoželjnih, odn. štetnih. Tako ćete skeniranjem barkoda Herbae kozmetike dobiti zeleno svijetlo, nema štetnih sastojaka.
Prava prirodna kozmetika ima i manjkavosti, kao stabilnost proizvoda, performanse poput sporije penetracije u kožu, oštrijih i nedorađenih mirisa, osjetljivosti na, recimo orašaste plodove, pčelinje proizvode, eterična ulja. No, to je u svakom slučaju zanemarivo naspram benefita koje ona daje za zdravlje kože.
 
KOJE VAM JE TRŽIŠTE
 
Proizvodi su dostupni u trgovinama prirodne kozmetike, poklon dućanima, i ljekarnama. Dio se plasira na inozemna tržišta, Slovenija, Austrija, Poljska, Njemačka, Češka.
Volimo kada kupci dođu u našu radionicu na Zelenci. Tamo dobiju najbolji uvid u našu manufakturu, procese proizvodnje, savjete za uporabu naše kozmetike. Mogu odabrati kozmetiku za poklon i odabrati pakiranje. Stvara se personalizirani odnos sa korisnicima i to nas, obostrano, jako veseli. Turisti nas pronalaze putem Googla, dođu, popiju svježu limunadu, razgledaju pogon i čuju našu priču. To su doživljaji za kojima su današnji turisti gladni.
DSC 0126
 
DOBITNICA  STE NIZ PRIZNANJA
 
Herbae Dalmatiae ima šest proizvoda koji nose oznaku „Hrvatska Kvaliteta“. Oznaku  dodjeljuje hrvatska gospodarska komora kao nagradu za dugogodišnje uloženo znanje, iskustvo i trud u kreiranju, održavanju kvalitete i prepoznatljivosti  proizvoda  na domaćem i na inozemnom tržištu. Dodjeljuju se proizvodima koji imaju  najvišu razinu kvalitete i predstavljaju najbolje u svjetskoj ponudi. Radujemo se da smo dobili ovu oznaku, ona znači izvrsnost.  Vjerujući u hrvatsku izvrsnost, služimo  se sirovinama iz lokalnog okruženja, surađujemo sa drugim malim proizvođačima i tako doprinosimo održivom razvoju lokalne zajednice. Svi zajedno sudjelujemo u očuvanju opće kvalitete po kojoj je Hrvatska prepoznatljiva.
 
RADILI STE KAO ODGAJATELJICA U VRTIĆU
 
Više od deset godina sam obavljala dva posla, uz posao majke koji nije zaveden u radnoj knjižici . Jako, jako volim djecu i interakciju sa njima. Ona su mi omogućila da iskažem istinsku sebe, emocije, kreativnost, nepatvorenu sreću. Međutim, obavljanje dva posla činilo me ni u jednom dovoljno dobrom i nečega sam se morala odreći. Projekt Herbae je tražio više mene. I danas sanjam da se igram s djecom. U vrtiću je uvijek bila spasonosna krema za sve situacije, u mojoj ladici, djeca su je koristila, čudesno je brisala sve tegobe. 

IMG 20211007 193639 472

KAKO OBITELJ PARTICIPIRA
 
Moji u kući se šale kad nestane sapuna: „eh, kad bi neko zna nekoga ko pravi sapun, pa da i nama da koji..“ Oni koriste sve proizvode a dobra su platforma za isprobavanje novih formula. Sada je u postupku testiranja krema za problematičnu kožu. Svi su mi apsolutna podrška i to ne iz kurtoazije, nego zbilja vjeruju u to što radim. Poznaju procese, pomažu mi, dijele moje oduševljenje. 
 
POSTOJE LI TERAPIJSKI UČINCI VAŠIH PROIZVODA
 
Nebrojeno puta sam dobila povratne informacije o terapijskom učinku Herbae kozmetike na razne specifične probleme kože, no nikada to ne ističem niti koristim kao marketinško sredstvo. Volim se potruditi i često izradim neke posebne kreme za nekoga s problematičnom kožom, ali uvijek naglasim da je za njegu, ne za terapiju. U laboratoriju imam veliki izbor supstanci, pasionirano kupujem ekstrakte, ulja i razne aktivne tvari i uživam u isprobavanju formulacija. To stvaranje je, zapravo,  najveći pokretač i inkubator moje energije. Naravno, i efekt zadovoljstva kod korisnika je presudan, onda je to zaokružena priča.

DSC 0123

OD OSNUTKA  PROŠLO JE 15 GODINA HERBAE
 
Ove godine slavimo obljetnicu, radujem se. Mali, održivi obrti su perspektiva svakog gospodarstva a proizvodnja je glavni nosač, i u tom smislu, vjerujem da nije uzalud potrošeno 15 godina. Svakako moramo proslaviti!
 
  DH 5556                                                                                          Jelena Erceg
 
 

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja