Petak, 14 Siječanj 2022 16:29

Ante Bebić: Za moju ljubav prema karateu zaslužna je moja majka

Naš Metkovac Ante Bebić trener je u karate klubu ,, Knez Domagoj" Metković i jedini trener u našoj županiji s međunarodnom trenerskom licencom Svjetske karate federacije ( WKF ). Anti smo postavili nekoliko kratkih pitanja:

 Kad i zašto si se zainteresirao za karate?

Za karate sam se zainteresirao u šestom razredu osnovne škole, kada su nas roditelji u dogovoru s nama (bratom i sestrama) poslali trenirati karate. Jedan od razloga zašto nas je karate zainteresirao je taj da nam je majka bila u karateu i imala crni pojas. Kao ulje na vatru su došli i svi ti filmovi koji su se vrtjeli na TV-u vezani za karate filmove, ali i općenito borilačke vještine, a i to što je karate odličan sport za razvoj mladih sportaša, a najviše za razvoj njihove koordinacije i brzine.

U klubu nas je dočekao trener Mijo Volarević koji nas je tu i zadržao svojom kreativnošću vođenja treninga i kombiniranjem raznih karate tehnika. A važnost bavljenja sportom smo očuvali ne samo kroz dolaske na treninge nego i treniranje karatea i fizičke spreme doma s roditeljima.

Što vam znači međunarodna licenca karate trenera?

Prije priče o međunarodnoj licenci bi spomenuo da sam uvijek imao želju raditi u sportu, kao trener ili profesor tzk-a, pa tako su me za sport od ranih dana zainteresirali roditelji s kojima smo uvijek pratili sport, a'l i igrali se svih tih sportova s televizije. Toj stvari je još doprinijela profesorica Tzk-a Divna Dragović koja mi je usadila ljubav prema samom tom predmetu, te me zadivila vođenjem treninga i naše školske grupe na natjecanja iz atletike. Sam taj put koji se prožimao kroz sport i karate nastavljen je s pripremama za kineziološki fakultet koje mi je odlično vodio trener Mijo Volarević. Na fakultetu širim svoje znanje vezano za sport i pripremu sportaša te nakon par uspješno odrađenih godina odlučujem produbiti svoje stečeno znanje o karateu i klub me šalje na upis trenerske licence. Tu sam stekao nova znanja i kreacije vezane za karate, ali i nova poznanstva.

Međunarodna karate licenca za trenera je samo jedan od vjetrova koji bi me trebao gurnuti da se i dalje nastavim baviti karateom kao trener, raditi na novim uspjesima mladih sportaša, te usađivanjem vrijednosti koji ovaj sport daje poput samokontrole, poštivanja sebe i onoga do sebe.

Kakvi su planovi za sportsku i profesionalnu budućnost?

Jedna od želja je sigurno vratiti se u Metković i raditi na razvoju mladih sportaša kroz kondicijske pripreme, ali i kineziterapiju koja je jedan od bitnih faktora produljenja sportaševe karijere. A naravno, jedan od planova je i nastaviti započet put u karate klubu Knez Domagoj. Kako će se kockice posložiti i gdje će me put odvesti, ne znam. Ali sigurno da je navedeno najveća želja.

Nino Erceg

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja