• HDZ-2024-ZA-SVE-IZAZOVE---PROGRAMMATIC---BACIC-970x250-v2-01.jpg
  • HDZ-2024-ZA-SVE-IZAZOVE---PROGRAMMATIC---BACIC-970x250-v2-02.jpg
  • HDZ-2024-ZA-SVE-IZAZOVE---PROGRAMMATIC---BACIC-970x250-v2-03.jpg
  • WhatsApp Slika 2024-04-13 u 10.24.45_623b370e.jpg

 

 

 

 
 
Subota, 03 Srpanj 2021 11:37

JOŠ JEDNA KORIST OD PČELA Znate li što je apikomora?

Osim što se koristi za liječenje različitih tegoba, polusatni odmor u prirodi dobar je kažu i za psihičko zdravlje. Tretman mogu koristiti kako odrasli tako i djeca.

Sve što pčela proizvede može se ne samo jesti, već i udisati - zrak iz košnice sadrži ono najbolje što pčela iz prirode može donijeti. Takva vrsta tretmana naziva se apiinhalacija, a pomaže kažu pri liječenju dišnih tegoba, glavobolje i alergije.


Dok je u susjednoj Sloveniji ova grana itekako razvijena, u Hrvatskoj postoji niti desetak apikomora. 

U drvenoj kućici s prozirnim košnicama, može se vidjeti kako pčele vrijedno rade i sve ono što donesu iz prirode udahnuti. "Vi na način znači što udišete sami zrak putem izmjene plinova u areolama, dobivate svu tu kvalitetu košnice i jačate prirodno imunitet", kaže magistrica farmacije Marija Kuran. 

Takva vrsta tretmana naziva se apiinhalacija, a kućica je ustvari api komora u kojoj zrak iz košnice pomaže pri liječenju respiratornih bolesti. "Apikomora to je nešto novo na našem području i dolaze ljudi pa probaju, vide i to im se svidi i dolaze opet", kaže pčelar Josip Kuran

Prvu api komoru Josip je izgradio za svoju ženu koja je imala problema s upalom sinusa. "I nas dvoje smo se jedno dva mjeseca inhalirali, ja mogu samo potvrditi da sam ja cijelu zimu ustvari bila bez terapije. Zaista vjerujem da je meni ta apikomora donijela dobrobit", kaže magistrica farmacije Marija Kuran.  Sve što pčele donesu iz prirode u košnicu udiše se kroz inhalator, a potrebno je samo dva puta po 20 minuta, svako drugi dan dolaziti i ovaj ovaj predivan miris udisati koji ne smeta čak niti alergičarima.

"Imamo poseban filter, ima uređaj koji se upali od 1 do 5 jačine i koji vuče zrak u cijev iz te cijevi ide u masku i stavimo masku i na taj način se inhaliramo", kaže pčelar Josip Kuran

Osim što se koristi za liječenje različitih tegoba, polusatni odmor u prirodi dobar je kažu i za psihičko zdravlje. Tretman mogu koristiti kako odrasli tako i djeca.

Josip se pčelarstvom počeo baviti prije dvije godine, kada je kolege koji je život preselio u Irsku preuzeo šest košnica.

Izvor: RTL

"Stekao sam neku ljubav prema pčelama i sad imam nekih 40 do 50 košnica", kaže pčelar Josip Kuran.

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja