• HDZ-2024-ZA-SVE-IZAZOVE---PROGRAMMATIC---BACIC-970x250-v2-01.jpg
  • HDZ-2024-ZA-SVE-IZAZOVE---PROGRAMMATIC---BACIC-970x250-v2-02.jpg
  • HDZ-2024-ZA-SVE-IZAZOVE---PROGRAMMATIC---BACIC-970x250-v2-03.jpg
  • WhatsApp Slika 2024-04-13 u 10.24.45_623b370e.jpg

 

 

 

 
 
Nedjelja, 01 Srpanj 2018 00:17

Kerekesh Teatar oduševio Metkovce predstavom 'Oćeš nećeš, doktor'

Ljubomir Kerekeš,redatelj i glumac u koprodukciji Kerekesh Teatra i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu oduševio je metkovsku publiku pučkom komedijom pod naslovom "Očeš nečeš, doktor" u kojoj o "svakodnevici malog čovjeka" progovara kroz svojevrstan spoj zagorsko-montypitonovskog pretjeranog humora i groteske.

Tekst J.B. Molierea „Le medecin malgre lui“ s francuskog na kajkavski preveo je Vladimir Gerić, a adaptaciju teksta potpisuje Ljubomir Kerekeš. Kekerešova inačica radnju stavlja u indijansko selo, pa komične situacije osim luckastog teksta pojačavaju i scenografija, glumački gegovi, kostimi i šminka.

Uz Ljubomira Kerekeša u predstavi nastupaju Jan Kerekeš, Hana Hegedušić, Ana Begić, Draško Zidar, Adam Končić, Mirela Videk, Zoran Pribičević. Scenografiju i kostime potpisuje Ljubomir Kerekeš, a glazbu Davor Bobić.
Kao u nekoj srednjevjekovnoj farsi Kerekeš naglasak stavlja na nesputani pučki humor, koji kada bi se izdvojio iz predstave djeluje čak i prizemno, ali publika je nakon predstave neke "pretjerane" scene ponijela sa sobom prepričavajući ih i smijući se još i po hodnicima. Očito je da su se i glumci dobro zabavili igrajući te svoje šašašave uloge pune lascivnih scena imitiranja "govora naših susjeda" pa i aluzija na neka današnja dnevno-politička događanja - poput žilet žice.

Naravno, riječ je o predstavi koja nema pretenzija da podučava, niti da publiku natjera na razmišljanje o skrivenim značenjima. Naprotiv, Kekrekešu je očito još jednom bio cilj upotrijebiti što je moguće više gegova, grimasa, aluzija, dosjetki i doskočica kojima će "otkočiti današnju građansku suzdržanost" i do suza nasmijati publiku i u tome je i uspio.

Izvor:varazdinske-vijesti.hr

MetkovicNET

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja