Četvrtak, 01 Listopad 2020 20:44

U galeriji GKS-a  održan koncert Zagrebačkog gitarskog tria

Večeras je u galeriji GKS-a  održan koncert Zagrebačkog gitarskog tria, u sastavu Goran ListešIstván Römer i Darko Petrinjak.
Riječ je o jednome od najdugovječnijih hrvatskih komornih sastava, koji u nepromijenjenom sastavu, od 1984. redovito nastupa u Hrvatskoj i Europi.
Širok repertoar ansambla obuhvaća djela od razdoblja renesanse do suvremene glazbe, uključujući izvorne skladbe za tri gitare pisane u 19. stoljeću, atraktivne transkripcije i nova djela koja su za Trio skladali hrvatski i inozemni autori.
Trio je snimio desetak nosača zvuka, a mnoge snimke napravili su i za Hrvatski radio. Dobitnici su Vjesnikove glazbene nagrade «Josip Slavenski» za 1996. godinu te nagrade Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika «Milka Trnina» i Ministarstva kulture Republike Hrvatske «Vladimir Nazor» za 2006. godinu. Prošle godine, povodom 35. godišnjice djelovanja, Croatia Records im je objavio CD s djelima Bacha, Sora, Schuberta i Brahmsakoji je dobio čak tri Porina, a između ostaloga i za najbolji album klasične glazbe.
Uz sviranje u Zagrebačkom gitarskom triju, njegovi članovi djeluju kao solisti te kao glazbeni pedagozi: Darko Petrinjak i István Römer profesori su na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a Goran Listeš na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

MetkovicNET

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja