Srijeda, 22 Siječanj 2020 20:00

Večeras je u galeriji Gradskog kulturnog središta otvorena izložba „Stećci u Neretvi – Umjetnost i obred“

Večeras je u galeriji Gradskog kulturnog središta otvorena izložba „Stećci u Neretvi – Umjetnost i obred“. Autor izložbe je arheolog i knjižničar Ivan Volarević, a izložba je ostvarena u organizaciji Ustanove za kulturu i sport Metković te uz potporu Grada Metkovića, Dubrovačko-neretvnske županije i Ministarstva kulture RH.  Na izložbi je nazočila zamjenica župana Žaklina Marević. Poslije  otvaranja uzeli smo izjavu autora Ivana Volarevića: 'Večeras  je otvorena izložba 'Stećci u Neretvi – Umjetnost i obred' iz kojih je vidljivo da se stećci nalaze gotovo na svim starim grobljima s lijeve i desne strane  Neretve.  Takav je i večerašnji postav koji na jednoj strani prikazuje stećke s lijeve , a druga strana dvorane s desne strane rijeke Neretve. Igrom sjene i svjetla prikazanih na zidovima pokazali smo ilustracije i ukrase na stećcima, a na katu su grupirani motivi, križeva, polumjeseca, životinja i tragova obreda. izložba će biti ponovno otvorena 31. siječnja na Noćima muzeja, tako da će se moći ponovno pogledati ' - izjavio je autor izložbe Ivan Volarević.

Uzeli smo izjavu od dožupanice Žakline Marević koja je izjavila:  ' Izložba nam je jako važna kako bi mlade generacije upoznali s poviješču i prošlošću. Sami stećci  su odraz jednog vremena , dio su srednjovjekovne kulture naroda koji su živjeli na ovim prostorima. Mi u dolini Neretve možemo biti ponosni što se baš na našem području nalazi toliki broj stećaka. Zanimljivo je da smo mi u županiji  2011. godine u prekograničnoj suradnji pokrenuli projekt sa Srbijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom  Hercul u kojem su obilježeni svi stećci u ove četiri zemlje. Projekt je bio u vrijednosti 2,6 milijuna kuna i financiran je EU sredstvima. Želim kazati da je i na tom primjeru vidljivo da su stećci jako važni kao svjedok davne pošlosti' - izjavila je  dožupanica Marević.

MetkovicNET

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja