Subota, 09 Studeni 2019 17:53

Razgovaramo s Nikicom Volarevićem, novim predsjednikom Gradske glazbe Metković

Na redovnoj Izbornoj skupštini Gradske glazbe Metković održanoj 6. studenoga za predsjednika je izabran Nikica Volarević. S Nikicom razgovaramo o planovima i njegovoj viziji Gradske glazbe Metković u naredne četiri godine.

Gospodine Volarević, najprije Vam čestitamo na izboru . Za one malobrojne koji Vas ne poznaju, predstavite se u kratkim crtama.

Ja sam Nikica Volarević, rođeni sam Metkovac i novi predsjednik Gradske glazbe Metković. Oženjen, otac dvoje djece i kao svako dijete Metkovića, Gradska glazba Metković uvijek me oduševljavala i izaziva divljenje. Djelatna sam vojna osoba. To bi bilo u nekoliko rečenica. Na samom početku razgovora želio bih se zahvaliti na izboru. Gradska glazba Metković napunila je 130 godina postojanja i biti njenim predsjednikom je čast i obveza. Zahvaljujem se svima na iskazanom povjerenju.

Sad kad ste postali predsjednik, koji potezi slijede?

Među prvim postavljenim ciljevima je omasovljenje članstva. Gradsku glazbu Metković treba vratiti na mjesto kojoj joj pripada. Odmah započinjemo animaciju učenika osnovnih škola i razgovor s ravnateljem Osnovne glazbene škole Metković. Želja nam je popuniti orkestar našim mladim, domaćim snagama, a u Metkoviću ima veliki broj nadarene djece. Pored regrutiranja mladih glazbenika, obavit ćemo razgovore s bivšim glazbarima i pokušati ih vratiti u orkestar. Njihovo iskustvo je dragocjeno i oni su baštinici tradicije metkovske glazbe. U najkraćim crtama, želimo sačuvati Gradsku glazbu Metković i vratiti stari sjaj.

Polako 'hvatate konce'. Koji je po vama razlog osipanja članova orkestra?

Pitanje nije jednostavno. Položaj gradskih glazba nije više isti. Prije je glazba svirala na svakoj sahrani, proslavi i bila je nazočnija u javnosti. To su bili i izvorni prihodi glazbe. Bila je mjesto okupljanja, imala je status u društvu. Amaterizam je baštinio zajedništvo. Danas se stvari mijenjaju u svim segmentima. Mladi imaju neke druge interese. Pred nama je upravo izazov zainteresirati mladost i privući ih da krenu s glazbenom edukacijom.

Što mislite ponuditi sadašnjim i budućim glazbarima ?

Uvijek su bila interesantna gostovanja Gradske glazbe u strane zemlje. Ništa manje nisu interesantna koncertriranja po Hrvatskoj. Na Upravi je osigurati dobrog kapelnika, obnoviti instrumente, organizirati koncerte i osigurati novce.

Imate li podršku Grada Metkovića?

Gradska glazba Metković ima sreće što gradonačelnik Dalibor Milan dolazi iz glazbarske obitelji. Grad Metković će pomoći i pomaže Gradsku glazbu shodno svojim mogućnostima. Gradonačelnik je obećao nesebičnu podršku i na tomu mu se iskreno zahvaljujem. Koristim priliku zahvaliti se i ministru obrane Damiru Krstičeviću koji je dopustio da kao aktivni pripadnik HV-a obnašam ovu časnu dužnost predsjednika glazbe.

Hoćete li surađivati s drugim amaterskim kulturnim društvima ?

Prirodna je suradnja KUD-a Metković i Gradske glazbe. Uz suradnju s KUD-om ostvarit ćemo kontakte s našim klapama. Buduća gostovanja Gradske glazbe Metković upotpunili bi nastupima klapa. Želja nam je promicati tradicionalnu baštinu ovog kraja. Metković ima što pokazati.

Svaki je početak obećavajući. Vi ste čovjek od zadatka. Hoćete li moći sami ostvariti ciljeve ?

Nema ostvarenja ciljeva bez sinergije. Za suradnike sam izabrao ljude od formata , koji su bolje upućeni u problematiku. Potpredsjednici u Ivo Puljević i Ivo Veraja. Tajnik glazbe je Igor Gabrić. To su ljudi koji o glazbi znaju puno više od mene. Tu sam da skupa ostvarimo postavljene ciljeve. Ovom prilikom pozivam sve zainteresirane Metkovke i Metkovce koji na bilo koji način mogu doprinijeti Gradskoj glazbi Metković neka to učine, jer to glazba zaslužuje. Vratimo zajedno sjaj metkovske glazbe. Ona je dio metkovskog duha i tradicije. Zato me ova funkcija dodatno obvezuje.

Gospodine Volareviću, hvala Vam na ugodnom razgovoru i želimo Vam da sve postavljene ciljeve ostvarite.

Hvala MetkovicNET-u koji je pokazao interes za kulturu grada i redovnim praćenjem dodatno zainteresirao javnost.

Nino Erceg

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja