Petak, 04 Svi 2018 23:56

U Arheološkom muzeju Narona u Vidu predstavljena izložba 'Rimski mozaici'

Danas je u Arheloškom muzeju u Vidu otvorena izložba pod nazivom Rimski mozaici. Ova gostujuća izložba sadrži prikaze mozaika rimske vile iz rimskog municipija Rhisona (današnjeg Risna), a sama vila se datira negdje u drugu polovicu 2. stoljeća tijekom vladavine dinastije Antonina Rimskim Carstvom, ujedno i područjem Kotora.

Toni Glučina, ravnatelj Arheološkog muzeja Narona u Vidu, prigodno se uvodno obratio nazočnima te je predstavio arheološki lokalitet Risan. Izložbu je otvorila Emilija Radulović, predstavnica Turističke organizacije Kotor, koja inače upravlja samim lokalitetom.

Izložba kojom se predstavlja arheološki lokalitet Risan u Crnoj Gori, sastoji se od dvanaest panoa s fotografskim prikazima mozaika i popratnim tekstom uz paralelno prikazivanje filma Antički Risan.

Arheološki lokalitet rimskih mozaika u Risnu je nakon višedesetljetnih arheoloških istraživanja, otvoren za javnost posljednjih deset godina. Od ukupno četrnaest prostorija vile, u njih sedam pronađeni su podni mozaici s geometrijskim, životinjskim i biljnim ornamentima. Posebnu pozornost privukao je prikaz Hipnosa, grčkog boga sna preuzetog u rimsku mitologiju. Rimljani su kao i ostali narodi starog vijeka pridavali veliku pažnju snu kao protutežu dnevnim aktivnostima te ogledalom čovjekovog unutarnjeg i duhovnog.

Izložba će biti otvorena do 14. svibnja.

Kako je to izgledalo danas pogledajte u fotogaleriji:

Hrvoje Erceg

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja