Sirica

Četvrtak, 28 Ožujak 2019 21:40

Održano predavanje u Arheološkom muzeju Narona - 'Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi'

Arheološki muzej Narona i Muzej vučedolske kulture iorganizirali su prigodno predavanje prof. dr. sc. Aleksandra Durmana i otvorenje izložbe Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi. Autori stručne koncepcije izložbe su prof. dr. sc. Aleksandar Durman, Mirela Hutinec i Darko Puharić. 

Cilj izložbe je kroz suvremeno i zanimljivo interpretirane astralne simbole na vučedolskoj keramici, posjetiteljima približiti i promovirati arheologiju, te astronomiju koja je kao znanost prilično zapostavljena. Na izložbi se prezentira prvo piktografsko pismo kojim su se služili Vučedolci, a koje je prof. dr. sc. Aleksandar Durman iščitao s bogato dekoriranih keramičkih posuda.

Događaj koji su Vučedolci zabilježili na vučedolskoj terini, a koji je 2000 godina kasnije u Odiseji zabilježio Homer, koji nebeskim komponentama pridružuje božanske likove / Mars – Ares, Venera – Afrodita, nevidljiva mreža – Plejade, te nebeski lovac Orion – Hefest / na Vučedolu je označen ljudskom žrtvom u slavu vučedolskog boga vatre, koji je imao svoje zemaljske zastupnike, a povod je mogao biti rijedak nebeski događaj u kojemu je i taj bog sudjelovao.

Uoči otvorenja izložbe Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi u Arheološkom muzeju Narona održano je  prigodno predavanje o Astralnom simbolizmu u vučedolskoj kulturi prof. dr. sc. Aleksandra Durmana pod nazivom Nebo iznad Vučedola prije 5000 godina. Prof. dr. sc. Aleksandar Durman predstaviti će svoje znanstveno otkriće koje je tematski vezano za izložbu.

MetkovicNET

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. -