Nedjelja, 18 Ožujak 2018 09:42

Ansambl Antiphonus oduševio publiku izvedbom renesansne i barokne glazbe

Sinoć je u crkvi sv. Ilije Proroka u organizaciji Ustanove za kulturu i sport Metković održan drugi korizmeni koncert. Naime, nakon Vokalista Salone, koji su prije nepuna dva tjedna pjevali u crkvi sv. Nikole biskupa, u crkvu podno Predolca stigao je vokalni ansambl Antiphonus iz Zagreba.

Za uvodnu je riječ bio zadužen organizator, ravnatelj Ustanove Milan Kapović, koji je tom prigodom istaknuo da ansambl njeguje profiliran i delikatan repertoar, njegujući djela sa samih početaka europske glazbe.

Ansambl je nastupio kao sekstet uz pratnju mladog slovenskog gitarista i lutnjista Izidora Erazema Grafenauera koji je ovom prigodom muzicirao na teorbi, žičanom instrumentu iz porodice lutnji. Grafenauer je svoje umijeće pokazao u solističkoj skladbi (Toccata arpeggiata) G. Kapsbergera.

Nešto više od sat vremena prostor župne crkve ispunjavala su većinom djela iz europske pasionske baštine poput Claudija Monteverdija, Johanna Sebastiana Bacha (korali iz Muke po Ivanu), Giovannija G. Kapsbergera, hrvatskog franjevca konventualca Ivana Lukačića i Gregorija Allegrija čijim su djelom Miserere (Smiluj se) i zaključili svoj nastup u Metkoviću.

Umjetnički voditelj ansambla poznati je hrvatski dirigent Tomislav Fačini (bas) dok su ostali članovi ansambla Ivan Bingula (tenor), Siniša Galović(tenor), Anabela Barić (sopran), Martina Borse (alt), te Monika Cerovčec (alt) koju smo prije nepune dvije godine slušali u sastavu sa ansamblom Ars longa u Galeriji Gradskog kulturnog središta.

Za sinoćnji glazbeni vremeplov sve pohvale, a s čime je zasigurno suglasna i publika koja je ove iznimne umjetnike nagradila velikim i dugim pljeskom.

Izvor: likemetkovic.hr

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja