Petak, 28 Lipanj 2024 12:46

Otvorenje izložbe "Okus boli" Marije Bebić u galeriji Studio-21- u Splitu

Otvorenje izložbe "Okus boli" Marije Bebić održalo se u srijedu, 26. lipnja 2024. u 20:00 sati u galeriji Studio-21-. Kustosica izložbe je Ana Bratić.

Izložba ostaje otvorena do 13. srpnja 2024.

"Rad Marije Bebić, Okus boli, predstavlja seriju instalacija koje istražuju teme viktimizacije, rodno uvjetovane traume i ženskog identiteta kroz ekspresivnu i sirovu estetiku kombiniranih materijala. Svaki fragment instalacije funkcionira samostalno, no zajedno stvaraju kompleksnu cjelinu. Marija Bebić inspiraciju crpi iz osobnih iskustava i feminističke teorije, posebno istražujući koncepte nasilja i patrijarhalnih dinamika. Njezin pristup feminističkim teorijama Julije Kristeve, Luce Irigaray i Judith Butler te psihoanalitičkim konceptima Jacquesa Lacana temelji se na želji da razotkrije i problematizira marginalizaciju ženskog iskustva.

U sklopu istraživanja za diplomski rad, autorica je provela anonimnu anketu među ženama različitih starosnih dobi kako bi prikupila njihova iskustva u pojedinim socijalnim situacijama."(...)

(iz kustoskog teksta, Ana Bratić)

O umjetnici:

Marija Bebić rođena je 2000. godine u Metkoviću. Završila je Školu likovnih umjetnosti u Splitu, 2018. godine, smjer grafički dizajner. Diplomirala je na studiju odsjeka za slikarstvo na Umjetničkoj Akademiji u Splitu u klasi docenta Vedrana Perkova, 2023. godine. Realizirala je dvije samostalne izložbe pod nazivom Premijere 85 u Logia / Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje u Splitu 2022. i izložbu Prisustvo odsustva, Info Zona u Splitu 2023. Sudjelovala je na više skupnih izložbi među kojima izdvajamo: Rad, tekst, kontekst (jer greška je dio svijesti), u Palača Milesi u Splitu 2021. te u Galeriji SC i Francuskom Paviljonu u Zagrebu, 2022., te grupna izložba razmjene SouthWest-NorthEast, Kuva/Tila, Helsinki, 2022., izložba Rastavi, sastavi, nastavi, Galerija umjetnina, Split, 2023., izložba Radikalne geometrije 3, LEXART Skladište, Zagreb, 2023. Od 2023.godine članica je HULU-a (Hrvatske udruge likovnih umjetnika, Split).

Izložba je organizirana uz podršku Grada Splita, Zaklade Kultura Nova i Ministarstva kulture i medija RH.

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja