Subota, 15 Lipanj 2024 10:57

Predstavljena knjiga Matka Marušića "Priručnik za hrvatsku politiku" u Metkoviću

U organizaciji OMH u Metkoviću, 14. lipnja 2024.godine,održana je promocija nove knjige profesora Matka Marušića "Priručnik za hrvatsku politiku". Izdana je u Zagrebu, od nakladnika Medicinska naklada, te se sastoji od 600 stranica obuhvaćenih u 24 poglavlja.

Predsjednica Ogranka Zorana Vekić,prof.govorila je o bogatom životopisu prof.dr.sc. Marušića,te rekla "da je knjiga nazvana priručnikom zato što se
u njoj može naći veliki broj činjenica "te je, kako sam autor kaže: „namijenjena onima koji o politici razmjerno mnogo znaju, ili misle da znaju“.

Priručnik je knjiga, pisana u poznatom Marušićevu stilu jasnih rečenica, prožeta s dozom humora i dojmljivim prispodobama, ali i kritična i argumentirana, kojoj kako u Predgovoru kaže autor, nije svrha dokazivanje već informiranje o onom što je on kao znanstvenik koji poziva na argumentaciju, ocijenio jako važnim i najbližim istini.

"Usprkos svim prijetnjama i opasnostima, uvjeren sam da je pred Hrvatskom dobro vrijeme, vrijeme samostalnosti, slobode i europske uljudbe.  A ni do sada nije bilo loše.

"Jeste li se 1985. (da ne pitam za ranije) nadali da ćemo imati samostalnu, slobodnu državu?

Koliko ste 1990. bili uvjereni da ćemo pobijediti srpsku agresiju?

Jeste li se 1995. nadali da ćemo postati "zemlja s visokim prihodima"? J

Jeste li se i kad ste se stvarno uvjereno nadali autocesti Zagreb - Split - Dubrovnik i Pelješkom mostu?

Jeste li se 2000. nadali da će Hrvatska predsjedati Europom?

Jeste li se 2018. nadali ulasku u Schengen i eurozonu i kad ste počeli vjerovati da će se to dogoditi?"

Imamo se na što pozvati, imamo se na što osloniti. Prošlost smo izdržali, a sadašnjost je dobra i nema razloga sumnjati u budućnost ako ne sumnjamo u sebe. Hrvatska nikad više ne će biti u položaju manje povoljnom od položaja Europe. Naša generacija živi najsretnije i "najhrvatskije" živote u hrvatskoj povijesti. Nema govora o propasti, Hrvatska blista i blistat će još sjajnije. Nitko tko ikad pročita ovu rečenicu neće doživjeti da je netočna.

Hrvatska se može ponositi. Imamo se na što pozvati, imamo se čime ponositi i imamo se na što osloniti. Imamo razlog i pravo biti zadovoljni i sretni, a onda i jaki: prošlost smo izdržali, a sadašnjost je dobra i nema razloga sumnjati u budućnost, ako ne sumnjamo u sebe.

"Hrvatska više neće biti u manje povoljnom položaju od Europe. Naša generacija vodi najsretnije živote u hrvatskoj povijesti. Nema govora o propasti, Hrvatska blista i blistat će i dalje i sjajnije !"- zaključuje Marušić.

Tekst piše Zorana Vekić

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja