• HDZ-2024-ZA-SVE-IZAZOVE---PROGRAMMATIC---BACIC-970x250-v2-01.jpg
  • HDZ-2024-ZA-SVE-IZAZOVE---PROGRAMMATIC---BACIC-970x250-v2-02.jpg
  • HDZ-2024-ZA-SVE-IZAZOVE---PROGRAMMATIC---BACIC-970x250-v2-03.jpg
  • WhatsApp Slika 2024-04-13 u 10.24.45_623b370e.jpg

 

 

 

 
 
Ponedjeljak, 01 Travanj 2024 09:37

Razgovor s prof. Zoranom Vekić uoči izložbe u palači Sponza,u Dubrovniku, 2.travnja 2024. pod nazivom “Mir Kristov”

Mir’ je naziv prigodne izložbe čije će otvorenje biti u utorak, 2. travnja u 19 sati u palači Sponzi u Dubrovniku. Svoje će radove izložiti 21 umjetnik i to: Berta Miloš, Igor Hajdarhodzic, Nevenka Curić, Miranda Rako Kuzmanić, Zorana Vekić, Karin Grenc, Iris Mihatov Miočić, Robert Kralj, Ankica Karačić, Ante Karačić, Maja Barić, Mišo Baričević, Loren Ligorio, Lili Gluić, Amamarija Bezek, Sanja Đurovic, Dubravko Kovačević, Lena Kramarić, Petra Farac, Ivana Kralj i Ivana Jovanović Trostmann.

Tom prigodom razgovaramo s prof Zoranom Vekić.

U Dubrovniku uskoro otvarate izložbu dvadesetak renomiranih slikara,a i sami ćete izložiti svoj dio.Koliko je vjera važna umjetnicima čija  ćete djela predstaviti na izložbi “  Mir Kristov” u palači Sponza,u Dubrovniku?

Mislim da su nihova platna ispis njihovih duša i  to posve ogoljen,gdje pomodnost nije i ne može biti recept za uspjeh.Svojom iznimnom posvećenošću i erudicijom pletu izložbeni narativ naglašavajući autoreferencijalni značaj sakralne umjetnosti.

Je li teško biti slikar sakralne tematike,i jesu li takve izložbe posjećene?

Naravno,teško je,ali nudi sabranost jedinstvenog trenutka tišine stvaranja.Stoga je ovakva lanjska izložba nosila naziv “Tišina”.Umjetnici su vizualni tipovi,vole osjetiti,dotaknuti i dobro je da Bog daje umjetnike.Jer oni gradiraju  unutarnja emotivna stanja motivikom,te nas tako približuju Bogu.A posjećenost nije toliko važna koliko da dojam izložbe percipijenti “ponesu” kući i odlože na vitrinu sjećanja,da ih podsjeti na našu krhost trajanja i postojanja.

.Kakav je proces nastajanja slika predstavljenih umjetnika,od inspiracije do izvedbe?

Sve ono što umjetnik stavlja na platno je ono što živi,što mu je unutar duše.Umjetnost može približiti čovjeka Bogu,što je i cilj slikara na ovoj izložbi.U toj svojoj iskrenosti,pohranjuju sve u konačnici na platno!A to je Velika odgovornost!

Može li čovjek živjeti i napredovati bez vjere u umjetnosti?

Bezuvjetna Božja Ljubav je moneta za vječnost.Ona održava čovjeka živim kada tijelo onemoća.Diže,daje smisao.Tako je i sa likovnošću.”Kome je dano više,od njega će se više tražiti!”.Zna biti iscrpljujuće.Mala Tereza je bila umjetnička duša,baš kao i Ivan Pavao II.Stoga je vjera u tom pogledu smislena.

”Bog čini čuda onima….” Nastavite niz!

…koji mu se potpuno predaju u ruke,u potpunoj slobodi.

Poruka za kraj?

Treba moliti za sve umjetnike ,jer im je nužna odvažnost,hrabrost i odricanje.Nije to samo zona udobnosti.Ova  je izložba pokazala kako sakralna umjetnost ima viši smisao,te da Bog daruje talente kako  bismo s Njim mogli surađivati!Umjetnici su ih usmjerili prema nebu.

Stoga umjetnost služi i Bogu i čovjeku!

MetkovicNET

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja