Četvrtak, 03 Kolovoz 2023 11:35

Udruga likovnih stvaratelja Opuzen povodom Dana grada tradicionalno izlaže svoje radove

Članovi Udruge različite su likovne naobrazbe. Oni su: akademski slikari, kipari ili grafičari, profesori likovne kulture i umjetnosti, samouki slikari. Kao trajna inspiracija za likovno stvaralaštvo, zajednička im je ljubav prema umjetnosti i kraju u kojem žive. Mediteransko podneblje, način života u Neretvi, nostalgija za motivima i životom, koji pomalo nestaje ili se mijenja, neiscrpni su poticaji u nastajanju novih slika, skulptura i crteža. Zanimljivo je iz godine u godinu pratiti rad pojedinih članova i uočiti postepeni prijelaz u stvaralačkim fazama jednih ili, pak, dosljednost i prepoznatljivost slikarskoga rukopisa drugih. U djelima izlagača osjećamo jednaki, postojani žar stvaranja, i to je ono što je najvrjednije.
U svakom slučaju, vrijedi pogledati nove radove znanih nam umjetnika nastale u protekloj godini dana.
Ove godine Udruga je, nažalost, siromašnija za čak tri člana koja su nas napustila nakon izgubljene bitke s teškom bolešću.

Stoga, ovu smo izložbu u čast Dana grada posvetili njima.
Ante Dragobratović (1948. - 2023.) bio je član Udruge likovnih stvaratelja Opuzen od samog njenog nastanka. Bez njega nikada nije postavljena niti jedna izložba Udruge u ovom ili bivšim prostorima. Bio je dugogodišnji predsjednik udruge i najzaslužniji je što je Udruga opstala sve ove godine. U svom je radnom vijeku ostvario brojna priznanja za umjetnički rad. Ostvario je mnogo samostalnih izložaba, sudjelovao u kolonijama i grupnim izložbama u gradu, županiji, državi, ali i izvan granica Lijepe Naše. Njegovi motivi najčešće su bili prepoznatljivi neretvanski krajolici i život u njima. Volio je eksperimentirati s tehnikama, uživajući u novim načinima, stalno i neumorno razvijajući svoj likovni put. Uvijek je iskazivao veliki interes za rad drugih, poticao, hrabrio i hvalio.

Ivo Mađor (1936. - 2023.) priključio se Udruzi u svojim umirovljeničkim godinama života. Bavio se pisanjem, fotografijom i slikanjem. Uporno je istraživao umjetnički izričaj. Inspiriran poviješću i ljepotom svoga kraja, svoje emocije i doživljaje pretvarao je u priču i sliku. Slobodan, neopterećen komercijalnim, bio je spreman svaki poticaj oblikovati na svoj način, zabilježiti ga i podijeliti s nama. Ostvario je nekoliko samostalnih izložaba fotografija, napisao više priča, romana i pripovijedaka te je sudjelovao u grupnim izložbama Udruge.

Željko Ružičanin (1962. – 2022.) bio je zaljubljenik u umjetnost. Često nadahnut starim majstorima u svojim je uljima ostavio čudesan svijet razigranih likova i povorki veselja opuzenskim ulicama. Gradio je prepoznatljiv i jedinstven stil koristeći svu raskoš boja koju je snažno osjećao u neretvanskom okruženju. Bio je privržen svom rodnom gradu i Udruzi dugi niz godina, sve dok mu nije bilo narušeno zdravlje.
Beskrajno smo im zahvalni, nedostaju nam! Njihova imena i djela ostat će trajno bogatstvo Udruge.
Svoje najljepše osjećaje i ljubav prema gradu, pretočenu u kompozicije crta, boja i oblika, dijelimo s vama dragi naši sugrađani i od srca vam čestitamo Dan grada.

U ime udruge, Nediljka Penović, prof.

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja