Srijeda, 26 Srpanj 2023 11:09

NAGRADE „NIKOLA VUČKOVIĆ“ MLADIM AKADEMSKIM GRAFIČARIMA

Na XXI Međunarodnoj izložbi „Privatno i javno“, koja je sinoć otvorena u vrtu ateliera Vučković u Širokom Brijegu, dodijeljene su nagrade za mlade umjetnike. Dvije jednakovrijedne nagrade „Nikola Vučković“ dobili su akademska grafičarka Katarina Galić iz Širokog Brijega, te akademski grafičar Salem Pezić iz Sarajeva. Katarina Galić diplomirala je grafiku na ALU u Širokom Brijegu u klasi prof. Igora Dragičevića, te je asistentica na istom odjelu. Salem Pezić diplomirao je grafiku na ALU u Sarajevu, te master studij završio na ALU u Bratislavi, Slovačka. Radi kao asistent na grafičkom odjelu ALU u Sarajevu. 

Nagradu je dizajnirao akademski kipar prof. Nikola Vučković (1956. 2020.), osnivač manifestacije „Privatno i javno“, u čijoj se galeriji u sklopu manifestacije otvorila i samostalna izložba „Refleksije“ akademskog grafičara i slikara Amera Hadžića, dobitnika iste nagrade na prošlogodišnjoj izložbi. Umjetnik se predstavio s 20-ak slika na platnima s temom bosanske kuće i avlije, gdje vješto spaja tradicionalno i moderno. Dominantne fasade ispunjava grafitima, spontanim zapisima i svevremenskim junacima crtanih filmova, što polaznoj temi daje novu dimenziju.
Nagrađene umjetnike predstavila je akademska slikarica prof. Dragana Nuić-Vučković, te zahvalila na suradnji Ameru Hadžiću i članovima Udruženja za promociju kulture i umjetnosti ARKA iz Sarajeva. 
 

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja