Petak, 09 Lipanj 2023 10:19

Ogranak Matice hrvatske u Zadru priredio večer sjećanja za 20. godišnjicu pohoda Sv. Oca Ivana Pavla II Zadru

Danas se navršava 20 godina od pohoda Sv. Oca Ivana Pavla II Zadru. Povodom toga iznimnoga događaja Ogranak Matice hrvatske u Zadru je 7. lipnja 2023 priredio večer sjećanja uz projekciju video zapisa. Cijela svečanost je održana u Kazalištu lutaka Zadar. Nastupili su Đani Maršan, Božidar Kalmeta, Zdenko Dundov, Žan Morović, Bernard Kotlar, Miljenko Dujela i Radomir Jurić.

Donosimo sjećanje dr. sc. Radomira Jurića, predsjednika Ogranka MH u Zadru.

Radomir JURIĆ, Dvadeset godina od pohoda Pape Ivana Pavla II Zadru

U svom dosadašnjem životu pamtim sedmoricu papa. Neke od njih sam vidio, sreo ili bio u njihovoj blizini.

          Nikada neću zaboravit susret s Ivanom Pavlom II u Rimu 1997. godine. Naime, u povodu 600. obljetnice Generalnog učilišta Dominikanskoga reda u Zadru 1396.-1996. prvog veleučilišta u Hrvatskoj, u dvorani Klementina u Vatikanu upriličen je susret s tim iznimnim Papom. Izaslanstvo Zadra je bilo u privatnoj audijenciji kod Svetog Oca 31. siječnja 1997. u 11 sati. Sudionici su bili visoki predstavnici Nadbiskupije zadarske, Filozofskoga fakulteta, Veleposlanstva RH pri Svetoj Stolici, Grada Zadra, Zadarske županije, profesori i studenti Filozofskoga fakulteta, predstavnici kulturnih ustanova, novinari, kao i drugi ugledni Zadrani.

S velikim uzbuđenjem i nestrpljenjem čekali smo dolazak Svetog Oca. Ja sam sjedio u drugom redu s članovima zadarskoga Gradskoga vijeća. Dolazak Pape se očekivao kroz jedna svima vidljiva vrata. Međutim, on nas je sve iznenadio i došao je kroz druga vrata iza naših leđa. Prvo je pozdravio Studentski pjevački zbor i njihova voditelja prof. Ivu Nižića. Nastalo je komešanje i ushićenje u toj prekrasnoj, oslikanoj, dvorani. Svi su ustali. Mnogi su stigli izravno pozdraviti Papu i poljubiti mu ruku. I ja sam bio među njima. Potom je Papa sjeo na malo povišenom postolju. Uz njega se je nalazio jedan vatikanski velikodostojnik i oba zadarska nadbiskupa. Iz neposredne blizine promatrao sam Papu dok ga je pozdravljao mons. Ivan Prenđa, a i poslije kada nam se obratio sam Sveti Otac na hrvatskom jeziku. Nakon govora dug i topao pljesak, pa onda zajedničko fotografiranje. Malo smo se i gurali, kako bi se našli na tim fotografijama. Bile su to fotografije za povijest. Ovaj susret je obilježio moj kasniji život. Slike i dojmovi koji ne blijede. POLJUBIO SAM RUKU SVECU. Ushićeni i oplemenjeni napustili smo dvoranu Klementina i našli se na Trgu Sv. Petra. Prepričavali su se dojmovi s ovog nezaboravnog susreta. Bili u Rimu i sreli se s Papom.

Program našeg boravka u Rimu nastavljen je u večernjim satima u Papinskom zavodu Sv. Jeronima.

Papa Ivan Pavao II u Zadru

Radosni smo bili kada je službeno objelodanjeno da će Sveti Otac posjetiti Zadar. Doskora su uslijedile sveobuhvatne aktivnosti. Uz mnoge službe i ustanove, Arheološki muzej i ja kao tadašnji ravnatelj najizravnije smo bili uključeni u pripreme dolaska Pape u naš Grad. Mnogo toga se odvijalo u neposrednoj blizini i u samom Muzeju, odnosno između Sv. Donata i zgrade Muzeja.

Radilo se i na uređenju zbirki Muzeja, nadasve Srednjovjekovne zbirke s ranohrvatskim spomenicima, koja je za ovu prigodu postala VIP-salon za najviše dužnosnike Republike Hrvatske, diplomatskog zbora i druge posebne goste.

Izgled pozornice osmislio je Niko Bašić, d. i. a, (danas akademik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti) u obliku broda s jarbolom i razapetim jedrom. U središtu pozornice bio je Krist, kojeg je izradio Dragan Kwiatkowski, akad. kipar. Vrijedne ruke vjernika izradile su girlandu dugu 2, 5 km koja je ukrašavala sjeverni dio pozornice. Bio je to impresivan zeleni vijenac od bršljana, lovora, brnistre, zapravo, izvornoga bilja zadarskoga kraja. Uz ostalo, pa pozornici se je nalazilo Raspelo iz zadarske stolnice, kopija Višeslavove krstionice i kopija slike Gospe od Kaštela.

Nevjerojatno je ozračje u Zadru i oko Foruma bilo tijekom dana i noći (8. lipnja 2003.) uoči papina dolaska u naš Grad. Hodočasnici su pristizali na forum noću i rano ujutro. Na Grad se je spustila magla, koja kao da je ljude štitila od jakoga sunca, već izjutra. Nešto nestvarno i neopisivo. Bojali smo se hoće li se zrakoplov s papom moći spustiti u Zadar. Sve je prošlo u najboljem redu. Nakon svečanog dočeka u Zračnoj luci u Zadru (9. lipnja), papa je u društvu s mons. Ivanom Prenđom, papamobilom, šetnicom, došao na zadarski Forum. U eruptivnom oduševljenju dočekalo ga mnoštvo vjernika Zadra i zadarskoga kraja.. Sve sam to promatrao s vrata Muzeja. Tu nas je bilo samo nekoliko, uz one ljude koji su se brinuli za sigurnost Sv. Oca. Posebni gosti bili su smještenu na Trgu Opatice Čike (ispred Sv. Marije), među njima predsjednici države, Sabora i vlade, gospoda Mesić, Tomičič i Račan.

Sveti Otac je pohodio Zadar na duhovski ponedjeljak i blagdan Marije Majke crkve 9. lipnja 2003. godine.

Posebnim govorom Papi se je obratio mons. Ivan Prenđa. Uslijedili su i darovi, a nekoliko predstavnika Nadbiskupije zadarske pozdravilo je Papu. Izniman je bio nastup zbora od 1. 200 pjevača pod ravnanjem Žana Morovića.

Papin govor je višekratno prekidan dugim i kraćim pljeskom i povicima „Papa mi te volimo“, „Ivane Pavle, Ivane Pavle“, „Mi smo Zadrani, papa je naš“, „Javi se, javi se“, „Papa ostani“ i dr.

Rečenicu koja slijedi dugo ćemo pamtiti: „Posebno hvala tebi, ljubljeni puče hrvatski, koji si me dočekao raširene ruke i srca otvorena“. Ujedno je to bila i zadnja rečenica na koncu liturgijske molitve „Slavlje Šestog časa“ koju je predvodio Sveti Otac.

Treći papin posjet Hrvatskoj, kao i stoti posjet nekoj zemlji izvan Vatikana bio je pod geslom „Obitelj-put crkve i naroda“.

Treba spomenuti trenutak odlaska Sv. Oca (sve se odvijalo iza pozornice) kada su ga poslužitelji smjestili u papamobil. Naime, u jednom trenutku je Sv. Otac na zidu jedne od rimskih taberni primijetio dvojicu dječaka. Okrenuo se je prema njima i blagoslovio ih. Djeca nisu toga niti bila svjesna. Nama nekolicini mahanjem je odgovorio na naše pozdrave, te se papamobilom polako odmicao od nas, pa onda nastavio Širokom ulicom, kada smo ga izgubili iz vida.

Spominjem da sam se nakratko, neplanirano, u Arheološkom susreo s kardinalom A. Sodanom. Kratko smo popričali. Uspio sam to zabilježiti mojim fotoaparatom.

Eto, nakon mnogo, mnogo stoljeća jedan papa je opet posjetio naš voljeni Zadar. Godine prolaze, a sjećanja na taj veličanstveni događaj ne blijede.

Ovo moje kratko svjedočenje završavam pjesmom koja je nastala 2. travnja 2005, godine u zadnjim trenucima života Pape Ivana Pavla II. Nosi naslov „Svijeće za Papu na Forumu“

Sinoć dvije svijeće

Večeras još dvije na Forumu

u tišini za Njega gore.

Odjednom Zdravo Marijo

oglasi se

Tišine nesta

Svijeće i zvona zajedno

sa mnom za Papu mole.

Ivane Pavle

Zadrani Te puno vole.

 

MetkovicNET

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja