Četvrtak, 18 Svi 2023 21:31

Otvorena izložba 'Milan Oreb – sportaš i folklorist'

Večeras je u galeriji GKS-a otvorena izložba ' Milan Oreb – sportaš i folklorist'. Na otvorenju izložbe nazočnima su se obratili Zdravko Obradović, Vidoslav Bagur i dr.sc. Goran Oreb. Izložba je otvorena u skopu 38. Smotre folklora jadranske Hrvatske 'Na Neretvu misečina pala'.

Dovoljna je samo jedna iskra kako bi se upalio plamen. A ta iskra bio je Milan Oreb. Jedinstven, neponovljiv, toliko širok da je mogao obuhvatiti čitavo selo, čitav otok. Dolazio je iz neke druge dimenzije, prepun elana i volje da se uhvati u koštac s poslijeratnom prazninom i surovošću. Nije njega tjerao zanos socijalističke revolucije, on je sam bio vihor, predvodnik, okupljatelj, pionir, utemeljitelj. Ali povrh toga učitelj, u najširem smislu te riječi. Znao je on i podviknuti, uzeti šibu u ruke, pokazati gard onoga kojeg se mora slušati, ali je istovremeno bio neopisivo odmjeren i profinjen, nježan i ljudski topao. Svim tim svojim učenicima bio je oslonac i putokaz, ali i prijatelj. Da, Žrnovci su se bavili tjelovježbom i prije Milana, u međuratnim sokolskim društvima. Ali bilo je to slabašno, i njegov je životni projekt rastao iz vlastitih temelja. Milan Oreb, sportaš, pedagog, učitelj plesa, istraživač. Sva značajna tradicija rodnog mu otoka Korčula prošla je „kroz njegove ruke“. U svemu je bio predani učitelj, demonstrator, savjetnik i predavač. Svoje bogato znanje i iskustvo nesebično je dijelio na školama folklora, svojim koreografijama i obnovom zaboravljene tradicije. Po mnogim etnokoreolozima otok Korčula je jedinstven po brojnosti prekrasnih plesnih običaja na tako malom geografskom području. To su pučki i gradski plesovi, lančani plesovi s mačevima i svima poznata Moreška. U svima njima Milan Oreb i njegova obitelj su aktivno sudjelovali i pomogli održati ih do danas.

MetkovicNET

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja