Subota, 01 Travanj 2023 15:24

U Prirodoslovnom muzeju u Metkoviću otvorena je izložba 'Tišina – križni put' akademskog kipara Nikole Vučkovića

Danas je u Prirodoslovnom muzeju u Metkoviću otvorena izložba 'Tišina – križni put' akademskog kipara Nikole Vučkovića. Nazočnima se prigodno obratila akademska slikarica  Dragana Nuić-Vučković, supruga pokojnog Nidže i Ivana Baće ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Metković

Izložbu čine 19 skulptura i reljefa od žice i gipsanih gaza dio su ciklusa koji je nastajao u kiparevom ateljeu u Širokom Brijegu od 1998. do 2003., te su izlagane na mnogim samostalnim izložbama u BiH i Hrvatskoj:

1999. Franjevačka galerija Široki Brijeg

 2001. Galerija fra Didaka Buntića, Čitluk

 2022. Galerija Matice hrvatske, Zagreb

 2023. Crkva Rozarij, Dubrovnik

             Galerija GKS-a, Metković

  2006. Galerija „Zvonimir“, Zagreb

Skulptura „Veronikin rubac“ nagrađena je na izložbi Pasionske baštine u Zagrebu, Muzej Mimara, 2005. godine. „Pomakavši granice suvremene sakralne hrvatske skulpture“ (prof. Stjepan Sikirica o djelu N. Vučkovića), umjetnik je cijelim svojim bićem utonuo u biblijski motiv Križnog puta i čovjeku kao svojoj trajnoj inspiraciji. „...Nije toliko važno u koji ćemo likovni rod smjestiti ovaj segment Nikolinog opusa- u kiparstvo, kolaž ili što drugo, važna je dostignuta intencija koja je začela svoju opstojnost u duhu umjetnika i našla svoje utjelovljenje u umjetnosti. Ovdje je ostvarena i intencija da i materija sama sudjeluje u realizaciji slike kao što to čini pjesnik s jezikom: materija nije samo utjelovljenje ideje, ona i sama sudjeluje svojim karakterom u modelaciji likovne ideje. Tu ulogu kod Nikole Vučkovića izražava žica, karton i bjelina gipsanog platna. Tim materijalima ideja je dobila na svojoj unutarnjoj poletnosti, lelujavosti i poetskoj transparentnosti“. (Likovni kritičar Vojislav Vujanović, Sarajevo. 2006.).

Izložbi je među ostalima nazočila pročelnica županijskoga Odjela za poslove Župana i županijske Skupštine Žaklina Marević.

MetkovicNET

 

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja