Četvrtak, 23 Veljača 2023 20:56

U Arheološkom muzeju Narona u Vidu otvorena gostujuća izložba 'Rimski carski portret na srebrnom novcu'

Večeras je Arheološkom muzeju Narona u Vidu otvorena gostujuća izložba 'Rimski carski portret na srebrnom novcu' iz fundusa Arheološkog muzeja u Dubrovniku.
Izložbom se javnosti prezentira dio zbirke koji je Dubrovačkim muzejima donirala gospođa Vinka Zorenc. Muzejima je donirano preko 500 komada antičkog novca, a za izložbu je, zbog vrsnoće sačuvanosti i finoće detalja, izabrano 45 rimskih srebrnjaka – denara. Fokus u obradi građe stavljen je na prikaze portreta careva i članova njihovih obitelji, pri čemu su naglašene promjene umjetničkih tendencija izražavanja kroz stoljeća: od izrazitog realizma prvog stoljeća prije Krista sve do apstrahiranja i ikonizacije portreta sredinom 4. stoljeća.

Izložbom se želi potaknuti javnost na doniranje građe nadležnim muzejima, budući je to najbolji način valorizacije i očuvanje baštine. O izložbi je večeras progovorio kustos Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja Darko Milošević:

 

Izjava autora izložbe " Rimski carski portret na srebrnom novcu iz fundusa AM u Dubtovniku" Darka Miloševića

Objavljuje MetkovicNET u Četvrtak, 23. veljače 2023.

 

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja