Subota, 17 Rujan 2022 10:07

Likovni kutak Zorane Vekić - Otvorena izložba 'Poslije Mojsija' akademskog slikara Vatroslava Kuliša

Sinošnje kišno vrijeme nije sprijecilo brojan broj posjetitelja da pohrle na izlozbu "Poslije Mojsija", akademskog slikara Vatroslava Kuliša u Galeriji Cloverfield u Zagrebu.

Dašak atmosfere podijelili su i članovi Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću,koji su nazočili otvaranju.
Izlozbu je otvorio likovni kritičar i voditelj Galerije Forum, Feđa Gavrilović kazavši:
"Mit o izlasku Židova iz Egipta efektna je parabola o oslobođenju. Bježeći od Egipćana,Židovi su se našli na obali Crvenog mora. Njihov vođa Mojsije poput zastora je raširio more za njih, te se priča može protumačiti kao trijumf uporne usredotočenosti ka cilju koji u duhovnom kontekstu može značiti unutarnji rast,ustrajni duhovni rad na sebi kojemu je cilj evolucija ličnosti na viši stupanj svijesti."
Novi Kuliševi valovi, slikani u crvenoj boji , boji krvi i života su nemirni i opasni,snažni i zadivljujući, manifestacija nas samih,ćudljivih". Kako je napisao  T.S.Eliot "Rijeka je u nama,a more oko nas."
Kuliševa slikarska umjetnost teži pružiti neposredan uvid u neke aspekte ljudskog iskustva,a nemirno more ovdje je simbol za sve što u njega možemo upisati.
Podsjetimo, Kuliš je svojevremeno boraveći u našem zavičaju  naslikao radni ciklus "Kuti" , gdje ga je osvojila čudesno životna i čarobna močvarna  delta, istaknuvši tada "da nikada više nije postigao takve energične transformacije svjetlosti i boja".

Izložbi su nazočili eminentni umjetnici kao Kuzma Kovačić, Petar Barišić, Bogdan Peruško, Marija Ujević te bivši ministar kulture Antun Vujić, likovni kritičari Milan Bešlić,  Iva Körbler i mnogi drugi. Izložba ostaje otvorena do 16. listopada 2022.

 
Zorana Vekić

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja