nino

nino

Rano jutro na ušću subota ne baš lijep dan ,ali doživljaj suprotno, prelijep puno lijepih i zanimljivih ptica. Imamo tu vrsta koje i nisu česte na Ušću u ovo doba godine,ptica koje se gnijezde,mladih tek nekoliko dana starih i ptica koje se na ušće dolaze hraniti iz cijele delte Nertetve. Tu su i ružičasti čvorci koje nismo prije stigli staviti na stranicu (stalno na terenu) a imamo i žličarke u kratkom videu na hranjenju i kao da govore ne smetati doručak je. Nadamo se da i vi uživate dok gledate fotografije.

Izvor: Brkata sjenica

 

 

Danas u 8.30 sati na Trgu kralja Tomislava u Metkoviću, Gradska glazba Metković održala je prigodni koncert povodom Dana državnosti. Pogledajte videozapis s nastupa i fotogaleriju.

MetkovicNET

 

Drage sugrađanke i sugrađani,

 
Pred nama je blagdan Dan državnosti. Obilježavamo ga u spomen na 30. svibnja 1990. godine, kada je konstituiran prvi demokratski izabrani Hrvatski sabor, čime je započeo proces osamostaljenja Republike Hrvatske. Bio je to dan u kojem su Hrvati napokon dočekali ono o čemu su stoljećima sanjali- slobodu, demokraciju, zajedništvo te pravo na borbu za vlastite interese.
Od tada do danas bili smo suočeni s brojnim izazovima. Bilo je teško, ali sve smo ih prevladali. Zajedno! Vrijeme pred nama donosi nam nove izazove. Možda će biti teško, ali prevladat ćemo i njih. Zajedno!
Od tada do danas ostvarili smo i brojne uspjehe zbog kojih su Hrvati i Hrvatska prepoznati diljem svijeta. Ponosni smo na svaki pojedinačni uspjeh, a još više na one ostvarene zajedništvom.
Na blagdan Dana državnosti prisjećamo se i onih koji su svoje živote dali da danas imamo sve ono o čemu smo nekada sanjali. Prisjećamo se posebice naših sugrađana. Upravo zbog njih moramo još više raditi i nadograđivati sve što su nam ostavili u nasljeđe. Malu, ali veliku zemlju, s najvećim ljudima.
Čestitam svima Dan državnosti.
Gradonačelnik Dalibor Milan

Danas je Dan državnosti. Tom prigodom , u čast svima onima koji su svoje živote utkali u stvaranje naše nam Hrvatske, predstavnici Grada Metkovića, političkih stranaka, policije, vatrogasaca te udruga proizašlih iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće  ispred Spomenika poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu na Velikoj rivi. Molitvu je predvodio je župnik sv. Ilije fra Ivan Bilokapić.

MetkovicNET

Na današnji dan 1992. poginuli su hrvatski branitelji, Mario Bebić i Ivica Prusac-Juma.

Mario Bebić rođen je 11. veljače 1967.g. u Metkoviću. Poginuo je 30. svibnja 1992.g. na Južnom bojištu kao pripadnik 1. bojne 116. brigade HV-a. Posmrtno je dobio čin časničkog  namjesnika. Pokopan je u Novim Selima.

Ivica Prusac- Juma rođen je 17. srpnja 1967.g. u Borovcima. Poginuo je 30. svibnja 1992.g. u borbama kod Županje kao pripadnik 3. gardijske brigade.HV-a Odlikovan je redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te je dobio čin časničkog namjesnika. Pokopan je na župnom groblju Bagalovići u općini Kula Norinska.

Počivali u miru Božjem

Izvor dr. sc. Ivan Jurić

MetkovicNET

Subota, 30 Svi 2020 07:10

Čestitamo vam Dan državnosti

Poštovani čitatelji, čestitamo vam Dan državnosti!

Vaš MetkovicNET

Nastavno na odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o otvaranju granica BiH sa susjednim državama, bez ograničenja i posebnih uvjeta, obavještavamo vas da je ta odluka stupila na snagu današnjim danom.

Za sada je u Metkoviću otvoren samo MGP Doljani i MGP Prud, dok se u ponedjeljak otvaraju prijelazi u Gabela Polju i na Unki.

Odluka da se otvore granice sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom, koja se odnosi samo na ulazak građana tih država, s obzirom da je epidemiološka situacija u regiji posljednjih dana sve stabilnija provodi se od danas, a ne kako je prvotno bilo rečeno od 1. lipnja ove godine.

Hrvatski državljani u BiH mogu ući s važećom osobnom iskaznicom i putovnicom.

Izvor: Čapljinski portal

U Opuzenu su, u nazočnosti ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, saborskog zastupnika Branka Bačića i župana Nikole Dobroslavića te zamjenika Žakline Marević i Joška Cebala potpisani ugovori za razvoj vodnokomunalne infrastrukture na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Ugovore je potpisao generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković s direktorima komunalnih poduzeća grada Dubrovnika i Opuzena te općina Kula Norinska, Ston, Slivno, Mljet, Konavle i Orebić, a potpisivanju su nazočili i gradonačelnici i načelnici navedenih jedinica lokalne samouprave.

Danas potpisani ugovori odnose se na projekte na područjima mjesta Kula Norinska, Ston, Opuzen, Slivno, Lopud, Mljet, Gruda i Orebić, ukupna vrijednost projekata iznosi 158 milijuna kuna bez PDV-a, dok su ulaganja Hrvatskih voda u iznosu većem od 135 milijuna kuna.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su jedinice lokalne samouprave s područja Dubrovačko-neretvanske županije u proteklom razdoblju bile dovoljno agilne da pripreme projekte i tako omoguće nastavak ovih prevažnih projekata. „Sada, u vrijeme kada zbog korona krize i ne stojimo gospodarski najbolje, kada su mnoge investicije stavljene pod znak pitanja, ovi i ovakvi projekti su nam jako važni, kako zbog činjenice da će se na taj način pokrenuti građevinska operativa i samim time i ekonomski rast, tako i zbog činjenice da oni idu u smjeru boljitka životnog standarda naših građana. Ovo je težak posao i posao koji traje i neće završiti dok svi naši sugrađani neće imati priključak na sustav javne opskrbe i sustav javne odvodnje, ali siguran sam da ćemo ga završiti uspješno.“, rekao je ministar Ćorić.

S činjenicom da se radi o dugotrajnom i obimnom procesu složio se i saborski zastupnik Branko Bačić, podsjetivši na činjenicu da je još prije 14 godina opuzenski gradonačelnik Ivo Mihaljević govorio o potrebi završetka sustava rješenja otpadnih voda. Zahvalio je ministru Ćoriću i generalnom direktoru Hrvatskih voda Đurokoviću na činjenici da se ovi projekti oslanjaju na nacionalnu komponentu, odnosno na sredstva Hrvatskih voda, što treba posebno valorizirati u situaciji kada hrvatsko gospodarstvo trpi posljedice izazvane korona krizom. „Ovi su projekti za naše općine i gradove prevažni, važni su za zaštitu voda, za ozbiljno bavljenje poljoprivredom i za zaštitu okoliša i zato hvala ministru još jednom“, istaknuo je saborski zastupnik Bačić.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je to još jedan korak u rješavanju problema na našem području te dodao kako se puno radi, istaknuvši kao primjer prevažan projekt Donja Neretva: „Županija, Hrvatske vode i Ministarstvo su započele projekt navodnjavanja Donje Neretve; sad idemo s prvom fazom i uvjeren sam da će se projekt, čija je ukupna vrijednost oko 500 milijuna kuna, realizirati u cijelosti i tako riješiti problem zaslanjenja, ali i provesti navodnjavanje cijelog područja.“ Župan je dodao i kako su projekti za koje se danas potpisuju ugovori iznimno važni za cijelu županiju te zahvalio Hrvatskim vodama i Ministarstvu na ovom, ali i na svim drugim projektima koji se provode na području Županije, a ukupne su vrijednosti gotovo milijardu kuna.“

Da se na području Dubrovačko-neretvanske županije provode izuzetno važni i vrijedni projekti potvrdio je i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, kazavši između ostalog: „U dolini Neretve trenutačno se provode projekti u Opuzenu, ušću Neretve, Kominu… investira se oko 120 milijuna kuna, a ako uzmemo u obzir aglomeraciju Metković i Ploče te druge projekte u Županiji, govorimo o iznosu od gotovo milijardu kuna.“

Na igralištu Iza Vage seniorska ekipa ŽNK Neretve započela je s treninzima za nastavak prvenstva. Čeka se odluka Saveza o načinu kako će se ova sezona privesti kraju. Uglavnom, nogometašice ŽNK Neretve se spremaju za nastavak ove posebne covid sezone koja nije zaobišla ni ženski nogomet. Pogledajte fotogaleriju.

MetkovicNET

 

Po odluci Kriznog stožera RH od danas se obustavlja rad izdvojenih ordinacija za pregled bolesnika pod sumnjom na zaraženost koronavirusom tzv.”COVID-19 ambulante”

“Nastavno na povoljnu epidemiološku situaciju te postepenu normalizaciju rada zdravstvenog sustava opravdano je obustaviti rad izdvojenih ambulanti za pregled bolesnika pod sumnjom na zaraženost koronavirusom”-stoji u odluci KS.

Unatoč tome mjere trijažnog punkta na ulaznim vratima u Dom zdravlja i dalje će biti na snazi, a sve u cilju očuvanja zdravlja i unaprjeđenja zdravstvene zaštite. Molimo sve pacijente da pri dolasku iz bilo kojih razloga u Dom zdravlja održavaju socijalnu distancu, pridržavaju se liječničkih preporuka, nošenje maski te obavezna dezinfekcija ruku na ulasku.

Dom zdravlja Metković

MetkovicNET

Stranica 1 od 666

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja