nino

nino

Povodom Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa koji se obilježava 21. listopada danas je, prvi put, u devet hrvatskih gradova, među kojima je i Dubrovnik, uz strogo poštivanje propisanih epidemioloških mjera, organizirano informiranje građana, posebice mladih vozača, o važnosti pridržavanja prometnih propisa i pravila tijekom vožnje, o potrebi humanog odnosa između svih sudionika u prometu, posebice djece, pješaka, biciklista i motociklista, kao i mogućim posljedicama koje u protivnom mogu nastupiti.
Građani su tom prilikom potpisivali prisegu kojom se simbolično obvezuju pridržavati se prometnih propisa, a za uzvrat su dobili bedž i naljepnicu „KAD SIGURNO VOZIŠ, SIGURNO STIŽEŠ“ što je ujedno parola ove preventivne aktivnosti.

U Republici Hrvatskoj godišnje se dogodi oko 15.600 prometnih nesreća u kojima 80% sudionika zadobije lakše tjelesne ozljede, 18% dobije teške tjelesne ozljede, a 2% smrtno stradava, što je u prosjeku oko 350 ljudi koji kroz jednu godinu izgube život na cesti. Iako je na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske broj smrtno stradalih ove godine bio četiri, što je za 60% manje u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo deset, potpuno zadovoljni možemo biti tek kada ne budemo imali niti jednu smrtno stradalu osobu u prometu. Diljem svijeta godišnje u prometnim nesrećama smrtno strada 1.300.000 ljudi.

Stoga policija nastoji kroz razne edukativne i preventivne, ali i represivne aktivnosti upozoravati sudionike u prometu na najčešće uzročnike prometnih nesreća (brzina, alkohol, pojas i mobitel) koji se kolokvijalno nazivaju i četiri ubojice u prometu, kako bi na taj način u što većoj mjeri utjecali na svijest vozača da prilikom sjedanja za volan vozila budu svjesni opasnosti neoprezne vožnje, odnosno mogućnosti da sami stradaju ili da ugroze život drugih sudionika u prometu.
Danas je također budućim mladim vozačima, odnosno učenicima završnih razreda Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik i Gimnazije Dubrovnik na ovu temu održano virtualno predavanje putem pametne ploče i preko video projektora. Učenici su potom potpisali prisege i na poklon dobili bedževe.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković održao je u srijedu u Dubrovniku radni sastanak sa županom Nikolom Dobroslavićem i (grado)načelnicima iz Dubrovačko-neretvanske županije, a na temu prometne povezanosti kao pretpostavke održivog razvoja. Sastanku su nazočili i saborski zastupnik Branko Bačić, zamjenik župana Joško Cebalo, predsjednici Uprava HAC-a i HC-a Boris Huzjan odnosno Josip Škorić i ravnateljica RRA DUNEA Melanija Milić. 

Na sastanku je predstavljena Studija izvodljivosti nastavka autoceste od čvora Metković do čvora Osojnik u Dubrovniku, a razgovaralo se i o planovima izgradnje brze ceste koja će povezivati Zračnu luku u Čilipima s gradom Dubrovnikom.

Ministar Butković podsjetio je kako su Hrvatske autoceste dobile zadatak izraditi Studiju izvodljivosti te krenuti s pripremom projektne dokumentacije.

”Studija izvodljivosti je gotova te ju je predsjednik uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan prezentirao županu Dubroslaviću i gradonačelnicima i načenicima. Ukupna vrijednost izgradnje autoceste do Dubrovnika bit će oko 9 milijardi kuna. Sada slijedi priprema daljnje dokumentacije”, napomenuo je ministar te dodao kako su projekti izgradnje Pelješkog mosta i rekonstrukcije Zračne luke Dubrovnik u potpunosti obilježili financijsku omotnicu 2014. – 2020.

Dodao je kako je u narednom razdoblju Hrvatskoj na raspolaganju 22 milijarde eura, što uključuje i COVID fond za oporavak.

”Veliki dio tih sredstava ići će na izgradnju infrastrukturnih projekata. Što se tiče projekta izgradnje dviju brzih cesta, za onu prema Zračnoj luci gotova je studija izvodljivosti, a sada smo u fazi izrade Studije utjecaja na okoliš. Za cestu Brijesta Studija izvodljivosti je gotova, a za obilaznicu Orebića napravili smo korak dalje, a to je Studija utjecaja na okoliš. Treća tema bila je izgradnja lučke infrastrukture.Trenutno se na području Dubrovačko-neretvanske županije ulaže oko 600 milijuna kuna, od toga je za sada 500 milijuna kuna iz europskih projekata”, rekao je ministar.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako Županija ustraje na tome da se jug Hrvatske spoji s maticom ne samo putem Pelješkog mosta nego i modernim prometnicama. Rekao je kako je to preduvjet za osiguravanje uvjeta ravnomjernog razvoja, ali i način osiguravanja ‘zlatnog sata’ za pacijente iz doline Neretve.

”Kad realiziramo autocestu i brze ceste, uspjet ćemo i ovo postići. Radi se na projektu koji je bio u planovima odavno, a čak je od Osojnika do Lisačkih Rudina postojala i lokacijska dozvola, ali sada taj postupak treba ponoviti naravno. Treba otvoreno reći da još uvijek nemamo riješenu financijsku konstrukciju, ali naša je želja da treba ići ka uvrštavanju te dionice na ukupnu Jadransko-jonsku autocestu čime će ona dobiti veću mogućnost financiranja iz EU fondova. Moramo osigurati povezanost modernim prometnicama, od dnevnih migracija s Pelješca i doline Neretve pa do osiguranja ‘zlatnog sata’ za sve žitelje županije i bolje protočnosti prometa u turističkoj sezoni”, istaknuo je župan Dobroslavić.

Saborski zastupnik Branko Bačić rekao je kako nitko nema pravo ostaviti Dubrovačko-neretvansku županiju na državnoj cesti koja je građena ranih 60-ih godina prošlog stoljeća.

”To nije primjerena cesta, a to je Studija opravdanosti izgradnje autoceste i pokazala. Ovaj Grad i županija zahtijeva izgradnju autoceste koja će uz Pelješki most predstavljati okosnicu budućeg gospodarskog razvoja. Vjerujem da će kompletni radovi sukladno planovima biti gotovi prije 2030. godine”, rekao je Bačić.

Predsjednik uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan istaknuo je kako se sljedećeg mjeseca kreće s projektiranjem, a kazao je i kako je riječ o dionici od 47 kilometara punog profila autoceste te dodatnih 12 kilometara spojnih cesta.

autocesta butkovic studija izvodljivosti 211020 8

Srijeda, 21 Listopad 2020 10:08

Imamo čak 1424 novozaražena!

Stožer je u 10 sati u srijedu objavio nove podatke o zaraženima koronavirusom u Hrvatskoj. U protekla 24 sata imamo 1424 nova slučaja, najviše u Zagrebu. Preminulo je 11 pacijenata,

MetkovicNET

Srijeda, 21 Listopad 2020 10:03

27 novozaraženih u županiji, u Metkoviću 1

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o deset muških i 12 ženskih osoba iz Dubrovnika (njih 13 ima utvrđenu ep. vezu), dvije muške osobe iz Župe dubrovačke, jednoj muškoj osobi iz Konavala i Metkovića (za obje utvrđena ep. veza) te jednoj ženskoj osobi iz Stona.

Izliječeno je 14 osoba: osam iz Dubrovnika, tri iz Metkovića te po jedna osoba iz Orebića, Župe dubrovačke i Konavala.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 12 osoba pozitivnih na koronavirus. U posljednja 24 sata obrađeno je 138 uzoraka, a od početka pandemije analizirana su ukupno 17 378 uzorka
.
U samoizolaciji je 521 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 87 slučajeva kršenja samoizolacije.
Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Stožer CZ DNŽ

 

Srijeda, 21 Listopad 2020 08:23

Leptirićima INA poklonila INA-a karticu

U skladu s dugogodišnjom praksom društveno odgovornog poslovanja, INA je od svojih početaka angažirani partner zajednice u kojoj djeluje. Sustavno rade na prepoznavanju specifičnih potreba društva, te kroz program sponzorstava i donacija pružaju potporu projektima iz različitih područja. Udruzi Leptirići stigla je donacija goriva na Ina kartici. Od srca zahvaljujemo na donaciji koja nam je u ovom trenutku od izuzetne važnosti za nastavak pružanja usluge prijevoza.

MetkovicNET

Trenutno je granični prijelaz Metković – Doljani je, uz granični prijelaz Nova Sela – Bijača, jedini prijelaz za međunarodni promet putnika u ovom dijelu BiH. Problem gužvi na ovom graničnom prijelazu dosad se rješavao graničnim prijelazom Gabela Polje koji je, dogovorom hrvatske i bh. strane, bio prekategoriziran za međunarodni promet i preko njega se moglo prolaziti s osobnom iskaznicom, piše Večernji list.

Zatvaranjem svih malograničnih prijelaza prije gotovo sedam mjeseci zatvoren je bio i GP Gabela Polje. Prije nekoliko dana donesena je odluka o otvaranju zatvorenih malograničnih prijelaza, time i Gabela Polja, ali samo za lokalno stanovništvo koje ima pograničnu propusnicu.

Stanovnici s obiju strana granice apeliraju na mješovito povjerenstvo za granice da čim prije GP Gabela Polje vrate status graničnog prijelaza za međunarodni promet i tako rasterete Doljane, odnosno novi međunarodni granični prijelaz Metković koji je otvoren za promet 2017. U njegovu izgradnju Hrvatska je uložila 20 milijuna kuna, piše Večernji list.

Gradilište Pelješkog mosta danas je obišao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima, a u pratnji župana Nikole Dobroslavića i zamjenika župana Joška Cebala.

Istom prilikom održan je i sastanak ministra Olega Butkovića, saborskog zastupnika Branka Bačića, župana Nikole Dobroslavića i predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića s predstavnicima izvođača.

– Pogledali smo na samom moru kako napreduju radovi na prvoj fazi projekta, izgradnji samog mosta. Radi se na okrupnjavanju čelične konstrukcije i betoniranju središnjeg pilona i to ide jako dobro usprkos koroni i određenim problemima koji su, vjerujem, iza nas. Ovaj projekt ide svome kraju, uspješnom dinamikom. Nakon obilaska smo održali operativni sastanak sa svim izvođačima svih faza ovoga projekta, znači mosta i pristupnih cesta, upoznali se s dinamikom izvođenja radova na pristupnim cestama. To sve skupa ide jako dobro, neki izvođači su i ispred roka – rekao je ministar Butković.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je Pelješki most geostrateški projekt najviše važnosti, i to ne samo za našu županiju već i za cijelu Hrvatsku.

„Pelješkim mostom spajamo hrvatski teritorij, ali značaj ovog projekta je tim veći i što se Pelješkim mostom spaja i teritorij Europske unije. Izgradnja Pelješkog mosta potaknut će daljnji gospodarski razvoj na Pelješcu i našim otocima, ali i u Dubrovniku kao županijskom središtu i ovaj projekt je nama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji od prevelike važnosti. Kao što smo danas imali prilike i vidjeti, radi se o vrlo zahtjevnom projektu, jednom od najvećih takve vrste u Hrvatskoj, a mi smo doista zadovoljni kako Vlada i Hrvatske ceste vode projekt, imali smo se danas prilike tijekom obilaska uvjeriti i u dinamiku radova i vjerujemo da će sve u roku biti završeno.“, kazao je među ostalim župan Dobroslavić.

Hučer su na trening ŽNK Neretve došle  nove članice, koje su rezultat suradnje s Nk Dubrave-Inter campus predvodjene supertalentiramom desetogodišnjom Petrom Šutalo koja nogomet trenira od svoje 3 godine Djevojčicama su zaželjeli dobrodošlicu u klub.  Suradnju sa svim klubovima iz doline Neretve i Hercegovine će se nastaviti.

ŽNK Neretva

MetkovicNET

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 24 nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o pet muških i sedam ženskih osoba iz Dubrovnika (njih sedam ima utvrđenu ep. vezu), pet muških i tri ženske osobe iz Metkovića (za četiri utvrđena ep. veza), jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi s Mljeta (za jednu osobu utvrđena ep. veza), jednoj muškoj osobi iz Korčule (utvrđena ep. veza) te jednoj muškoj osobi iz Vela Luke.
Izliječeno je 11 osoba: četiri iz Dubrovnika, dvije iz Župe dubrovačke, dvije iz Metkovića, jedna iz Stona, jedna iz Ploča te jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije.
U OB Dubrovnik hospitalizirano je devet osoba pozitivnih na koronavirus.
U posljednja 24 sata obrađeno je 206 uzoraka, a od početka pandemije analizirana su ukupno 17 240 uzorka.
U samoizolaciji su 504 osobe, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 87 slučajeva kršenja samoizolacije.
Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Stožer CZ DNŽ

Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije poziva sve zainteresirane na besplatnu radionicu „Rješavanje poslovnih konflikata i reklamacija“ koja će se održati 22. listopada 2020. s početkom u 10.00 sati u Poduzetničkom inkubatoru Dubrovnik (Vukovarska 16, Dubrovnik).

Bez usvajanja vještina upravljanja sukobom, teško možete ostvariti poslovni uspjeh. Isto je i s reklamacijama koje su sastavni dio poslovanja poduzetnika. Na koje načine vlasnici poduzeća, obrtnici, voditelji prodaje i ostali koji komuniciraju s klijentima mogu riješiti konflikte, prigovor i /ili reklamaciju? Kako komunicirati s nezadovoljnim kupcima i kako pridobiti i zadržati klijente saznat ćete na radionici „Rješavanje poslovnih konflikata i reklamacija“.

Iz sadržaja radionice:

 • Konflikti – što su, kako nastaju, uzroci i faze
 • Strategije i alati upravljanja konfliktima na radnom mjestu
 • Pozitivne i negativne posljedice konflikta
 • Procjena osobnog stila ponašanja u konfliktnim situacijama (pasivnost, agresivnost, asertivnost)
 • Vještine i tehnike asertivnog stila ponašanja
 • Osnovni principi asertivnosti
 • Reklamacije i odnos s kupcima u doba COVID -19
 • Reklamacije i prigovori – kako da nam budu od koristi
 • 5 najčešćih podnositelja prigovora i reklamacija
 • Reklamacije kao besplatan alat procjene produktivnosti
 • 7 načina uspješnog rješavanja reklamacija

Radionica se sastoji od III dijela:

Prvi dio: Konflikti (teorija + praktične vježbe)

Drugi dio: Stilovi ponašanja u konfliktnim situacijama i asertivnost (teorija + praktične vježbe)

Treći dio:  Reklamacije (teorija + praktične vježbe)

Trajanje: cca 3 sata

Za sudjelovanje na radionici prijavite se putem:

– poveznice: https://forms.gle/8BuZ9RchEf7n1eFE6

– maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

– ili telefona: 020/418-401

Radionica će se održati uz strogo poštivanje epidemioloških mjera.

Stranica 1 od 789

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja