nino

nino

Danas je u Prirodoslovnom muzeju u Metkoviću otvorena izložba 'Tišina – križni put' akademskog kipara Nikole Vučkovića. Nazočnima se prigodno obratila akademska slikarica  Dragana Nuić-Vučković, supruga pokojnog Nidže i Ivana Baće ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Metković

Izložbu čine 19 skulptura i reljefa od žice i gipsanih gaza dio su ciklusa koji je nastajao u kiparevom ateljeu u Širokom Brijegu od 1998. do 2003., te su izlagane na mnogim samostalnim izložbama u BiH i Hrvatskoj:

                                                   1999. Franjevačka galerija Široki Brijeg

                                                  2001. Galerija fra Didaka Buntića, Čitluk

                                                   2022. Galerija Matice hrvatske, Zagreb

                                                   2023. Crkva Rozarij, Dubrovnik

                                                               Galerija GKS-a, Metković

                                                   2006. Galerija „Zvonimir“, Zagreb

Skulptura „Veronikin rubac“ nagrađena je na izložbi Pasionske baštine u Zagrebu, Muzej Mimara, 2005. godine. „Pomakavši granice suvremene sakralne hrvatske skulpture“ (prof. Stjepan Sikirica o djelu N. Vučkovića), umjetnik je cijelim svojim bićem utonuo u biblijski motiv Križnog puta i čovjeku kao svojoj trajnoj inspiraciji. „...Nije toliko važno u koji ćemo likovni rod smjestiti ovaj segment Nikolinog opusa- u kiparstvo, kolaž ili što drugo, važna je dostignuta intencija koja je začela svoju opstojnost u duhu umjetnika i našla svoje utjelovljenje u umjetnosti. Ovdje je ostvarena i intencija da i materija sama sudjeluje u realizaciji slike kao što to čini pjesnik s jezikom: materija nije samo utjelovljenje ideje, ona i sama sudjeluje svojim karakterom u modelaciji likovne ideje. Tu ulogu kod Nikole Vučkovića izražava žica, karton i bjelina gipsanog platna. Tim materijalima ideja je dobila na svojoj unutarnjoj poletnosti, lelujavosti i poetskoj transparentnosti“. (Likovni kritičar Vojislav Vujanović, Sarajevo. 2006.).

Izložbi je među ostalima nazočila pročelnica županijskoga Odjela za poslove Župana i županijske Skupštine Žaklina Marević.

MetkovicNET

 

Danas je ispred pošte u Metkoviću održana još jedna humanitarna prodaja koja je posljedica niza kreativnih radionica izrade ukrasa i pletenih palmi i maslinovih grančica za Uskrs i Cvjetnicu  Udruge Život i Udruge oca Ante Gabrića. Primjer je to dobre suradnje Udruge Otac Ante Gabrić i Udruge Život sa zajedničkim ciljem, izlaganjem svojih uradaka i humanitarne prodaje. Nastavljaju prikupljati sredstva za kupnju novog, suvremenijeg mamografa i time poboljšati zdravstvenu skrb i kvalitetu života žena doline Neretve.

MetkovicNET

U Tučepima se od 30, ožujka, do 2. travnja održava 25. Međunarodni susret maslinara i uljara Noćnjak 2023.

Programom su predviđene brojne edukacije, radionice, okrugli stolovi, degustacije i stručni skupovi na kojima će znanstvenici i stručnjaci prezentirati najnovija znanstvena i agrotehnička dostignuća u sektoru, a maslinari i uljari će dobiti najnovije informacije i saznanja pomoću kojih mogu unaprijediti proizvodnju te realizirati svoje poslove i projekte.

Hrvatska ima čak 42 autohtona tradicionalna poljoprivredno-prehrambena proizvoda zaštićena na razini EU, od čega 6 ekstra djevičanskih maslinovih ulja, a ovoj manifestaciji dodijeljena su priznanja i medalje za najbolja maslinova ulja.

Šampioni i medalje u kategoriji otvorenih maslinovih ulja

Šampion kvalitete otvorenih ekstra djevičanskih maslinovih ulja

DAMIĆ DANIELA, Rogotin, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti

Priznanje za najbolje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje

NEDJELJKO JUSUP, Zadar, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti

Priznanje za najbolje srednje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje

MILENA BEUS, Makarska, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte oblica

Priznanje za najbolje blago ekstra djevičansko maslinovo uljeMAESTRAL HOTELS AND CASINOS d.o.o., Pržno, Budva, Crna Gora, za ekstra djevičansko maslinovo ulje

sorte žutica

Priznanje za najbolje ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje

OPG JOSIP KULAŠ, Polača, za ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti

Sve dobitnike možete pogledati OVDJE.

Izvor: Morski.hr

Prema običaju u našoj župi, u petak 31. ožujka, posljednjeg korizmenog petaka molili smo križni put od župne crkve sv. Ilije do crkve sv. Ante na Dubravici.

 
Sve je započelo u crkvi sv. Ilije u 17:00 sati. Veliki broj vjernika je išao za križem razmatrajući o žalosnim otajstvima Gospine krunice, a po izlasku iz Grada na označenim postajama razmatrali smo o Kristovoj muci i smrti na križu kojoj smo ovoga puta dodali i životni križ bl. Alojzija Stepinca, hrvatskog kardinala i mučenika za vjeru.
 
U molitvi su aktivno sudjelovali i članovi naše FRAMA-e koji su naizmjenice nosili križ. Pobožnost križnog puta su predvodili đakon fra Marko Pudar i župnik fra Denis Šimunović. Nakon pobožnosti u svetištu sv. Ante je slavljena sv. misa.
 

Učenici Ivan Glavinić, Petra Bačić, Maris Filipović i Gabriela Raguž u pratnji profesora Petra Nikolića i Ivana Đereka sudjelovali su od 25.3. do 1.4. 2023. na završnoj mobilnosti u okviru Erasmus+ projekta Climate change is here u Pulsanu u Italiji.

U okviru programa organizirane su radionice i predavanja o klimatskim promjenama s naglaskom na bioraznolikost mora te utjecaj klimatskih promjena na vodeni ekosustav.
Predstavljeni su i završni rezultati projekta na kojima su radili učenici tijekom posljednje tri godine poput eko turističkog vodiča "Love it and Save It".
U okviru projekta organizirane su i kulturološke aktivnosti u Alberobellu, Tarantu te ostalim predivnim gradovima Apulije.
Projekt sufinancira Europska unija iz programa Erasmus+

Rukometaši Hrvatskog rukometnog kluba ”Čapljina” i matematički su izborili plasman u Premijer ligu BiH.

U posljednjoj stepenici koja ih je vodila u najviši rang bh. natjecanja Čapljinci su na domaćem terenu svladali ekipu HMRK ”Zrinjski” iz Mostara.

 Rukometaši u utakmici sezone slavili su rezultatom 28:19 u fantastičnoj atmosferi pred više od 500 gledatelja.

Rukomet se tako u velikom stilu vratio u Čapljinu, a od jeseni ćemo na parketu naše dvorane gledati najbolje rukometne klubove u državi!

Bravo momci!

Izvor: Čapljinski portal

Kroz cijeli mjesec ožujak smo održavali ciklus radionica naziva Ususret Cvjetnici i Uskrsu. Izrađivali smo jaja i uskrsne aranžmane u suradnji s Udrugom Oca Ante Gabrića. Trenutno pletemo maslinove grančice. Uživamo u radu, druženju, učenju novih tehnika i njegovanju starih.
Svi radovi će biti izloženi ispred Pošte u subotu 01.04. 2023. godine u vremenu od 08:00 -12:00 sati.
Kao što znate, pokrenuli smo inicijativu za potrebu nabave suvremenijeg mamografa u Odjel radiologije Doma zdravlja u Metkoviću. Sve priloge-donacije uplaćujemo na namjenski račun Udruga Život -za mamograf.
Dođite, izaberite nešto za sebe za ove nadolazeće Velike dane i podržite nas i našu inicijativu.

Upravni odbor Udruge lađara Neretve je na svojem sastanku održanom 28. ožujka 2023. donio odluku da se dopusti svim zainteresiranim lađarskim ekipama od 3.travnja posudba lađa u vlasništvu ULN, pod uvjetima da:

Termin preuzimanja dogovora se isključivo s osobom zaduženom za izdavanje lađa na broj +385 98 185 2565
• lađa se nakon preuzimanja i provjere od gore navede osobe može odvesti,
• u roku od 3 dana od preuzimanja lađe, isključivo na službeni mail ULN, poslati točnu lokaciju na kojoj će lađa biti privezana, kao i fotografiju lokacije (može mobitelom),
• lađa se mora čuvati u skladu s Pravilnikom Maratona lađa
• lađu vratiti u terminu neposredno prije Maratona lađa, kada UO donese odluku.
Ukoliko se ne poštuju svi navedeni uvjeti, ili se utvrde nepravilnosti (prema Pravilniku ML), posuđenu lađu morat će se vratiti, i neće biti omogućeno korištenje lađa ULN u tekućoj godini.

Udruga lađara Neretve

Učenica Gimnazije Metković Sara Volarević je 1. mjesto na Županijskom natjecanju iz latinskog jezika.

Čestitamo učenici i njezinoj mentorici, profesorici latinskog jezika Ivani Menalo.

Sa zahvalnošću i ponosom prisjećamo se Josipa Jovića i svih hrvatskih branitelja čija nam je žrtva omogućila život u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj

„Krvavi Uskrs“ povijesni je događaj i prekretnica u Domovinskom ratu, nagovještaj trnovitog puta do naše samostalnosti i slobode, za koju je hrvatski narod podnio goleme žrtve, a hrvatski redarstvenik Josip Jović, koji je poginuo na Plitvicama u dobi od 21 godine, prva je među njima.

Prije 32 godine, nakon slamanja oružane pobune u Pakracu, uslijedila je akcija na Plitvicama. Bio je to odgovor hrvatske policije na zauzimanje Nacionalnog parka Plitvička jezera i blokiranje državne ceste koja je spajala sjever i jug zemlje, a uspješno su je proveli pripadnici Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH Rakitje i Antiterorističke jedinice Lučko te Posebne jedinice policije Kumrovec.

Akcija u kojoj je pala prva žrtva Domovinskog rata i ranjeno devet policajaca ušla je u povijest kao „Krvavi Uskrs“, a Josip Jović postao je simbol domoljublja, predanosti i hrabrosti. Njegova prerana smrt postala je najsnažniji motivacijski faktor svim hrvatskim braniteljima u bespoštednoj obrani od velikosrpskih agresora, a njegova pogibija simbol svih naših žrtava i uzor novim generacijama

Sa zahvalnošću i ponosom prisjećamo se Josipa Jovića i svih hrvatskih branitelja koji su položili svoje živote za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Neka nam njihova ljubav prema domovini i spremnost na žrtvu budu trajan poticaj i vječna inspiracija.

Stranica 1 od 1557

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja