nino

nino

Utorak, 06 Prosinac 2022 18:20

Sveti Nikola otvorio Ledenu bajku na Neretvi

Nakon dvije godine pauze zbog epidemioloških mjera, u Metkoviću je danas otvoreno klizalište, odnosno manifestacija ‘Ledena bajka na Neretvi’.
Program otvorenja vodila je direktorica Turističkoga ureda Turističke zajednice grada Metkovića Magdalena Medar Ujdur, a uz nazočnost gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana te brojnih okupljenih građana.

One najmlađe najviše je razveselio Sveti Nikola koji je, uz pomoć Udruge lađarica Metkovke, djeci podijelio darove te otvorio klizalište.

Podsjetimo, klizalište je smješteno na malo nogometno igralište s umjetnom travom u Sportskoj ulici, a za razliku od 2018. i 2019., ove godine nije pod šatorom, već na otvorenome. Radit će sve do 31. prosinca, svakim danom od 14:30 do 22 sata, osim na Badnjak i Božić. Cijena ulaznice za djecu do 14 godina je 10,00 kn, a za odrasle 20,00 kn. U klizalište se ulazi na puni sat, a klizanje traje 40 minuta.

Pokraj klizališta je postavljena i božićna kućica koja u svojoj ponudi ima različite delicije i piće, a na koju mogu doći i svi oni koji ne koriste usluge klizališta.

Danas je u DV LEUT došao sv Nikola i Krampus Leutici su im pjevali i recitirali. Krampus je ostao kratko, jer su u Leutu sva djeca dobra i nitko ni je dobio šibu.
Poklon su dobili svi, pa i odgojitelji i ravnatelj !!!!!!

MetkovicNET

Utorak, 06 Prosinac 2022 14:34

U blizini Daruvara srušio se MiG

Kod Daruvara se srušio hrvatski MiG, potvrdili su iz MORH-a, doznajemo. 

 
Radi se o avionu dvosjedu. Kako doznajemo, jedan od pilota se katapultirao, drugog traže - piše 24Sata.

Sveti Nikola nam darove nosi, razvedrava nebo i u 16 sati ispred klizališta dolazi! Ledenu bajku na Neretvi zajedno otvaramo i svi se lijepo zabavljamo!

TZ Grada Metkovića

6. prosinca 1991. godine dogodio se jedan od najžešćih napada na Grad u dubrovačkoj povijesti. Velikosrpski agresor nemilosrdno je napao ovaj pitomi hrvatski grad, naše ljude, branitelje i civile. Krenuo je uništavati naša kulturna dobra u svom sumanutom pokušaju da zatre hrvatski duh. No, nisu agresori računali na hrabrost i domoljublje naših branitelja, na slobodoljublje Dubrovčana i ljubav prema Gradu i Domovini.

Danas je za jug Hrvatske dan sjećanja na sve žrtve, ali i dan zahvale svim braniteljima na Dan dubrovačkih branitelja i dan kada obilježavamo godišnjicu herojske obrane Grada.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić je istaknuo: „Još su živa sjećanja na 6. prosinca 1991. godine, i donose tugu, ali i ponos zbog svega što su tih dana naši branitelji učinili za naše sugrađane i svoj Grad.”

Kod spomen obilježja na groblju Boninovo vijence su položili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministrica poljoprivrede Marija Vučković, predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, MUP-a i branitelja, obitelji poginulih i udruge proizašle iz Domovinskog rata.

Kod spomenika na muslimanskom groblju, te kod spomenika poginulim pripadnicima MUP-a ispred zgrade Policijske uprave polaganjem vijenaca, uz molitvu i svijeće okupljeni su se prisjetili stradalih dubrovačkih branitelja. Vijenci su položeni i na spomeniku na Liechtensteinovom putu u znak sjećanja na stradale vatrogasce i pripadnike HRM-a. Kod spomen križa na Srđu položeni su vijenci i upaljene svijeće u znak sjećanja na sve poginule branitelje, a u tvrđavi Imperijal upriličen je i prigodni program klape Ragusavecchia i učenika osnovnih škola.

Kao sjećanje na pomorce i branitelje stradale na moru ispred gradskog porta u more su položeni vijenci.

Poslijepodne će biti položeni vijenci i upaljene svijeće na spomen obilježju stradalim braniteljima Sustjepana, a u 18 sati u dubrovačkoj katedrali bit će služena sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu.

U sklopu projekta Regionalnog centra kompetentnosti Dubrovnik danas se u Srednjoj školi Metković održava manifestacija ‘Blago Neretve i primorja’.
U sklopu programa održan je prigodni program u kojem su nastupile članice KUD-a Metković, a učenici i profesori pripremili su i različite delicije neretvanskoga kraja i primorja. U sklopu programa održana je i kreativna radionica pletenja s korisnicima Doma za starije osobe Villa Marija Opuzen. U programu manifestacije uživali su brojni gosti, među kojima su bili i učenici i profesori iz pet europskih zemalja, koje je Srednja škola Metković ugostili ovoga tjedan u sklopu Erasmus plus projekta.

Sav prilog prikupljen tijekom manifestacije namijenjen je u humanitarne svrhe.

Izvor: Metković.hr

U dvjema školama u Opuzenu, tijekom listopada i studenog održavala se edu-eko igra „Čarolija recikliranja-od starih stvari nastaju nove“. Organizator igre bila je Regionalna agencija DUNEA, u ulozi voditelja centra EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije. U igru su bili uključeni 8. razredi Osnovne škole Opuzen i svi razredi Srednje poljoprivredne i tehničke škole Opuzen.
Borba protiv klimatskih promjena jedan je od glavnih prioriteta Europske komisije, a ideja ove igre bila je potaknuti djecu i mlade na promišljanje o problemu klimatskih promjena, uzrocima i posljedicama te dati praktične primjere kako u svakodnevnom životu živjeti što “zelenije”. Naime, učenici koji su sudjelovali u igri imali su zadatak izraditi posudu za biljke od prethodno korištenih, otpadnih materijala. Za sva kreativna rješenja, Regionalna agencija DUNEA je osigurala financijsku potporu za kupnju potrebnog umjetničkog pribora. U igri je sudjelovalo čak 75 učenika iz pet razrednih odjeljenja, s ukupno petnaest rješenja.
Nakon isteka zadanog roka za izradu kreativnih rješenja, okupljena je evaluacijska komisija od pet članova, iz Regionalne agencije DUNEA, centra EUROPE DIRECT DNŽ, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, županijskog Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove te Centra za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije. Evaluacijska komisija je prema ocjenjivačkim kriterijima (izrada od prethodno korištenih materijala, inovativnost, kreativnost, funkcionalnost, umjetnički izričaj, raspon upotrebe tehnika, trodimenzionalno oblikovanje, estetska kvaliteta rada, uloženi trud), ocjenama od 1 do 5 ocijenila radove.
S obzirom na to da su se zasebno ocjenjivali radovi osnovnoškolaca i srednjoškolaca, igra je rezultirala dvostrukim pobjednicima.
Najveći broj bodova iz Osnovne škole Opuzen, dobio je rad simbolično nazvan „Neretvanski zdenac života“, dok je prvo mjesto u Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi Opuzen osvojio rad pod nazivom „Rapsodija u ružičastom“. Članovi komisije ocijenili su da ova dva rješenja svojom izvrsnošću zadovoljavaju sve zadane natječajne kriterije te će sukladno tome biti nagrađeni prigodnim nagradama centra EUROPE DIRECT DNŽ.

Logotip za objave u medijima EU DIRECT

Blagdan zaštitnika metkovske Župe sv. Nikole proslavljen je u utorak 6. prosinca. Svečanoj misi prethodila je procesija a misu je predvodio don Đuliano Trdić, rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu u koncelebraciji župnika i neretvanskog dekana don Davora Bilandžića i brojnih svećenika..
Nakon svete mise bio je blagoslov djece i vozila, te podjela darova djeci, potom čašćenje relikvija svetog Nikole. Slavlje je animirao župni zbor uz mandolinski sastav. Tijekom trodnevnice svete mise predslavili su don Roko Kaštelan, don Ivan Terze i prof. don Vedran Torić a slavlja su animirali Papa bend iz Solina, VIS veritas aeterna iz Splita i župni bend.

Antonija Menalo

Policija je pretragom pronašla heroin, marihuanu, veću količinu novca i dvije puške koje nisu skladištene sukladno zakonu

Foto: Policijska uprava dubrovačko-neretvanska
 
Temeljem sudskog naloga u petak, 2. prosinca, pretraženo je poljoprivredno zemljište i gospodarski objekti na predjelu Komina, koji su u vlasništvu 60-godišnjaka kada je pronađena metalna kutijica sa 117 g heroina, precizna vaga s tragovima heroina, dvije plastične bočice s metadonskom otopinom i oko 366 tisuća kuna u raznim valutama.
 
Daljom pretragom policija je kod 56-godišnjaka pronašla 1664 g marihuane i dvije lovačke puške koje je legalno posjedovao, ali ih nije skladištio sukladno zakonu, zbog čega su mu uz potvrdu oduzete.
 
Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštene prouzvodnje i promet drogama policija je osumnjičene kazneno prijavila, a 56-godišnjak je i prekršajno sankcioniran sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Napokon nam se pojavio Julijan Mrvalj iz Metkovića koji je ponio titulu u kraljevskoj disciplini. Julijan je lovio u zoni 3 ispod Hotela "Porat" ali ga je u povratku "zabolila glava" srdela mu naškodila jer je riba plava,pa je odlučio da malo odmori i odspava . Nakon što se probudio (sutra)skontao je da je postao ukupni pobjednik u 2 kategorije. Julijan koji si ti kralj!!

Lignjolov Neum/facebook

Stranica 1 od 1463

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja